Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Defensie

Douane

 1. Wat is de taak van de Douane in Suriname ?
  De Douane is een onderdeel van de actieve Dienst der Belastingen van Suriname.De Douaneambtenaren zijn belastingambtenaren die de indirecte belastingen innen.

  Deze belastingen zijn: 
  Invoerrechten, accijnzen, statistiekrecht, consentrecht en omzetbelasting.

 2. Wat zijn de bevoegdheden van de Douane-ambtenaren?
  De Douane is bevoegd om in het hele gebied van Suriname alle soorten vervoersmiddelen te betreden en passagiers en ladingen te visiteren. Dit mag ook op erven zijn, magazijnen en soms ook in huizen.

 3. Hoe kan de Douane onderverdeeld worden?
  De Douane bestaat uit de Fiscale Douane ( FD) en de niet Fiscale Douane ( NFD). De fiscale taken betreffen de heffingen van invoerrechten, accijnzen en andere belastingen. Bij de niet fiscale taken gaat het om zaken als drugsbestrijding, wapensmokkel, andere vormen van smokkel. Ook de bescherming van mens en dier en flora en fauna. 

 4. Waar is de Douane gevestigd?
  De Douaneambtenaren zijn te vinden op alle grensposten, internationale havens, rivierhavens en luchthavens, postkantoren, en overal waar er internationale passagiers- en goederenbeweging plaatsvindt.

 5. Waar worden goederen opgeslagen die nog niet ingeklaard kunnen worden?
  Goederen die moeten worden opgeslagen zijn te vinden in de loodsen op luchthavens, zeehavens, en zogenaamde entrepots. Al deze opslagplaatsen zijn onder toezicht van de Douane. 
  Voor meer informatie zie: de Douane in Suriname.