Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Chemicaliën en Afvalbeheer

Algemeen

Afval is een wereldwijd probleem dat zorgt voor tal van bedreigingen voor het milieu en de gezondheid en de veiligheid van de mens. Als het afval op een onjuiste manier verwerkt wordt, kan dit zorgen voor de uitbraak van dodelijke ziektes zoals malaria, dengue, gele koorts enzovoorts. 

Elke dag gooit de gemiddelde Surinamer 1 kg afval weg en elk jaar produceert Suriname ongeveer 200.000 m3 aan afval die naar de vuilstortplaats Ornamibo gaat. Dit stijgt elk jaar als gevolg van urbanisatie, groei in populatie en een stijging in consumptie.

Naast het groeiende afvalprobleem worden er chemicaliën gebruikt in de landbouw en kunnen er chemicaliën voorkomen in producten die worden geïmporteerd die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en milieu.

Chemicaliën worden in verschillende sectoren gebruikt o.a. in de landbouw, industrie en ook in goederen die wij importeren en dagelijks gebruiken.

Om de bevolking en het milieu te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het gebruik van chemicaliën is Suriname partij in verschillende chemicaliën Conventies.

Beleid

Afvalmanagement

Het afvalbeheer in Suriname is niet adequaat geregeld. Door de jaren heen heeft het Ministerie van OW enkele belangrijke stappen kunnen zetten in de vuilophaal in Groot-Paramaribo en hebben verscheidene DC’s de vuilophaal in hun district ook kunnen regelen. Behalve vuilophaal verdient een verantwoorde verwerking ook een professionele aanpak. Vanwege haar ongunstige opzet zorgt de vuilstortplaats te Ornamibo voor veel overlast in de omgeving. Verder vindt er grote mate van vervuiling van het grondwater en de bodem plaats vanwege het feit dat de vuilstortplaats niet voorzien is een goede vochtwerende laag (liner). Ook wordt verschillende soorten afval bij elkaar gestort op de vuilstortplaats, dus ook gevaarlijk afval.

Vanuit ROM zullen voorbereidingen getroffen worden om single-use plastic systematisch te verbannen. Onder single-use plastic verstaat men plastics die maar 1 keer gebruikt worden. Sommige plastic soorten kunnen al door middel van recycling opnieuw gebruikt worden. Hierdoor worden ze langer uit het milieu gehouden.

Concrete acties die in dit kader uitgevoerd zullen worden zijn:

• Verder stimuleren van recycling van plastic flessen en zakken:

o Het verbieden van gebruik van plastic tasjes bij het winkelen. De consument moet haar eigen boodschappentas meenemen, een herbruikbare boodschappentas kopen of de boodschappen op een andere manier meenemen

o Het verzamelen van plastic flessen en zakken verder opvoeren en in samenwerking met het Ministerie van OW aan selectieve vuilophaal te doen.

o Verder ook bij de schoonmaak van de binnenstad, pleinen en bermen door de afdeling Openbaar Groen de plastic flessen en zakken apart verzamelen.

• Samen met het Ministerie van OW een gecontroleerde vuilstortplaats opzetten en tevens nagaan in hoeverre Ornamibo nog gebruikt kan en moet worden;

• Werken aan het vaststellen van normen voor adequate afvalmanagement in Suriname.

Gevaarlijke Stoffen

De import, opslag, transport, gebruik en verwijdering is niet voor alle soorten gevaarlijke stoffen even goed geregeld. Voor wat betreft chemicaliën die gebruikt worden in de landbouw heeft het Ministerie van LVV in samenwerking met de Douane een beleid t.a.v. de import van landbouwchemicaliën. Dit beleid dekt echter een klein deel van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die voor verschillende doeleinden worden geïmporteerd. Verschillende industrieën gebruiken stoffen die ook onder de categorie van gevaarlijke stoffen vallen waaronder cyanide en ammoniumnitraat die gebruikt worden in de grootschalige mijnbouwsector. Verder ook het kwik dat in de kleinschalige mijnbouw gebruikt wordt en ook chloor, benzine, cadmium, chroom, etc.

Als de import, opslag, transport, het gebruik en de verwijdering van gevaarlijke stoffen niet goed gereguleerd worden kunnen er zich bedreigende situaties voordoen, of zelf rampen. In art. 35 van de Milieu Raamwet is vastgesteld dat de Nationale Milieu Autoriteit regels en procedures zal ontwikkelen voor de regulering van gevaarlijke stoffen. Een gevaarlijke stof is elke stof die op basis van zijn eigenschappen een gevaar kan zijn voor de gezondheid van de mens en milieu. Dit is een vrij ruime definiëring en daarom zal spoedig per beschikking worden aangeven welke stoffen voor Suriname tot gevaarlijke stoffen gerekend moeten worden.

Concrete acties die in dit kader uitgevoerd zullen worden zijn:

• Vaststellen Beschikking Gevaarlijke Stoffen van de Milieu Raamwet met daarin de procedures die zullen gelden voor de import, opslag, transport, het gebruik en de verwijdering van gevaarlijke stoffen en de lijst van gevaarlijke stoffen;

• Opzetten van een registratiesysteem voor iedereen (natuurlijke of rechtspersoon) die minimaal een van de stoffen op de lijst importeert, opslaat, transporteert, gebruikt of verwijdert;

• Instelling van controlemechanismen om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd;

• Begeleiding en sancties horen ook tot het pakket van interventies bij overtredingen.

Regulering van industriële milieuvervuiling

Ook voor wat betreft de regulering van industriële milieuvervuiling heeft Suriname nog een lange weg te gaan. Op dit moment zijn er geen regels die de lozing en uitstoot van verontreinigende stoffen in het milieu door industrieën reguleert. Er vindt dus geen verwerking van het afvalwater van industrieën plaats voordat het wordt geloosd in de rivieren, kanalen en kreken. De Milieu Raamwet heeft in artikelen 27 t/m 29 de regulering van industriële activiteiten en hun impact op het milieu gereguleerd.

Concrete acties die in dit kader uitgevoerd zullen worden zijn:

• Er zal een registratie plaatsvinden van alle activiteiten die een contaminant (verontreinigende stof) in het milieu vrijlaten (art 29 Milieu Raamwet).

• De Beschikking Normstelling Milieuverontreiniging en Milieuvergunning wordt aangenomen;

• Alle activiteiten die contaminanten vrijlaten moeten een milieuvergunning aanvragen en aan de algemene voorwaarden voldoen die de NMA stelt (art. 28 Milieu Raamwet).

• De NMA zal de monitoring en handhaving van de milieuvergunning ter hand nemen door het opstellen van monitoringsschema’s.

Projecten

  • GEF Implementing Sustainable Low and Non-toxic Chemicals Development in Small Island Development State (GEF ISLANDS) waarbij duurzaam afval-en chemicaliën beheer centraal staan.
  • Replacing single-use plastics commodities in the economy of Suriname
  • UNIDO: Pilot project: Waste Separation in Greater Paramaribo
  • GEF 5558: Development and Implementation of a Sustainable Management Mechanism for POPs in the Caribbean


Websites:

Basel Convention Home Page

Stockholm Convention – Home page

Rotterdam Convention Home Page

SAICM