Suriname start in augustus 2024 met de handel in emissie reductie carbon credits. Dit initiatief is onderdeel van de groene ontwikkelingsstrategie die de regering van Suriname ontwikkelt om duurzame economische groei te realiseren. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is in 2023 gestart met concrete acties om Carbon Credits te verhandelen. Suriname is zich hier al enkele jaren op aan het voorbereiden.
In verband met de start van de handel in carbon credits heeft het ministerie op 30 juli 2024 een presentatie gehouden voor de leden van de vaste commissie van ROM van De Nationale Assemblée.
Eerlijke verdeling van de financiële voordelen
Een belangrijk punt dat tijdens de presentatie aan de vaste commissie van ROM is voorgelegd, is het mechanisme voor winstdeling dat is vastgelegd in een administratieve procedure. Dit moet ervoor zorgen dat de inkomsten uit de verkoop van carbon credits, eerlijk worden verdeeld tussen investeerders, ontwikkelaars en lokale gemeenschappen. Er zal transparante en regelmatige rapportage zijn over de voortgang en impact van emissiereductie-projecten. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en afleggen van verantwoording aan belanghebbenden.
Waarom carbon credits verkopen?
Carbon credits, ook wel koolstofkredieten genoemd, zijn verhandelbare certificaten die een afname van één ton kooldioxide (CO₂) of een vergelijkbare hoeveelheid van een ander broeikasgas vertegenwoordigen. De carbon credits worden gebruikt om de uitstoot van broeikasgassen te compenseren en te verminderen.
Broeikasgassen zijn gassen in de atmosfeer de warmte vasthouden en daardoor bijdragen aan het broeikaseffect. Menselijke activiteiten hebben de ophopingen van broeikasgassen verhoogd. Dit zorgt voor extra opwarming en klimaatverandering. Dit versterkte effect leidt tot extremer weer, een stijgende zeespiegel en andere milieu-problemen.
Bedrijven en overheden kunnen carbon credits kopen om hun eigen uitstoot van broeikasgassen te herstellen. De verkoop van carbon credits helpt om investeringen in duurzame projecten te kunnen doen, zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, bosbehoud en andere milieuvriendelijke initiatieven.
Wat wil Suriname?
Suriname is een voortrekker in de regio op het gebied van milieubeleid en milieubeheer. Suriame is echter ook een land in ontwikkeling, dat op een duurzame wijze wil profiteren van de natuurlijke hulpbronnen. President Chan Santokhi benadrukte eind juli dat het streven naar een evenwicht tussen economische groei en milieubescherming ons doel is. Dit houdt in dat het gebruik van natuurlijke rijkdommen, zoals olie en gas, op een verantwoorde manier zal gebeuren. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen en technologieën die de CO2-uitstoot verminderen.
Suriname wil dit realiseren met behulp van een groene ontwikkelingsstrategie. Hiervoor is samenwerking nodig die nationale en politieke grenzen overstijgt.
Wat is de groene ontwikkelingsstrategie?
De ontdekkingen van offshore olie- en gasvoorraden, die voor de Surinaamse kust zijn gedaan, zullen de economische groei aanzienlijk stimuleren. De ontwikkeling van die bronnen zal zorgen voor grote investeringen en inkomsten. Er is ook sprake van de effecten op het milieu en klimaat.
Hoewel Suriname op dit moment minimaal bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, kunnen de Surinaamse economische ontwikkelingen de uitstoot toch verhogen. Groene ontwikkeling is naar voren gekomen als een belangrijke benadering om economische en milieuproblemen aan te pakken. De focus ligt op ontwikkeling en armoedebestrijding en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen met bijzondere nadruk op rechtvaardigheid en inclusie. De groene ontwikkelingsstrategie wordt momenteel, onder supervisie van ROM ontwikkeld en geformuleerd. Dat moet uiteindelijk resulteren in een initiatiefwet die in oktober 2024 wordt ingediend bij de Nationale Assemblee.