Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Suriname neemt deel aan 8ste Summit Celac

De 8ste Summit van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) is een belangrijke conferentie waar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen samenkomen om regionale samenwerking en integratie te bespreken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) bevestigt tegenover de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat president Chandrikapersad Santokhi ook aanwezig zal zijn op deze vergadering en zijn visie zal delen met de verschillende regeringsleiders. De bijeenkomst vindt plaats op 1 en 2 maart in Saint Vincent & the Grenadines.

De betrokkenheid van Suriname bij dit evenement illustreert de inzet van het land voor het versterken van banden met andere landen in de regio en het bevorderen van gezamenlijke initiatieven voor ontwikkeling en samenwerking. Volgens minister Ramdin is het van eminent belang dat regeringsleiders hun visie delen over zaken die essentieel zijn voor hun land. Zo zal president Santokhi zich naar verwachting richten op kwesties die van groot belang zijn voor Suriname en de toekomst van het land, als onderdeel van een bredere inspanning om de belangen van de Surinaamse bevolking te vertegenwoordigen en te behartigen.

Door deel te nemen aan deze top kunnen landen hun standpunten en belangen op het gebied van economie, politiek en sociale kwesties delen met andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en mogelijk samenwerken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Volgens minister Ramdin zal er veel aandacht geschonken worden aan politieke stabiliteit, veiligheid en migratie. De verwachting is dat ook klimaat kwesties aan de orde zullen komen, gezien het lidmaatschap van Suriname en Guyana bij de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO).  “Dit zijn allemaal hele belangrijke momenten om een stukje beleid te ontwikkelen,” zegt minister Ramdin.

De bewindsman merkt verder op dat het voorzitterschap van CELAC elk jaar rouleert tussen de lidstaten, waarbij dit jaar Honduras de leiding zal hebben onder president Xiomara Castro. De hamer zal overgedragen worden door de premier van Saint Vincent & the Grenadines, Ralph Gonsalves.