Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Suriname en Frans-Guyana versterken samenwerking voor duurzame regionale ontwikkeling

Op dinsdag 11 februari 2025 heeft directeur Elizabeth Bradley van het Directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een delegatie van de Territoriale Collectiviteit van Frans-Guyana (CTG) ontvangen voor een werkbezoek. De delegatie, onder leiding van Thibault Lechat-Vega, 3e Vicepresident verantwoordelijk voor Europa, Institutionele Zaken, Gelijkheid en Relaties met Guyanezen in het buitenland, is in Suriname in het kader van de Interregionale Amazone Samenwerkingsprogramma (IASP) 2021-2027. Dit bezoek heeft als doel de samenwerking tussen de betrokken landen en regio’s binnen het Guyana Schild te versterken en projecten te initiëren die bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Directeur Bradley, gaf mee dat er diepgaande discussies zullen worden gevoerd over de implementatie van het Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2021-2027. In haar presentatie gaf zij een overzicht van Suriname en haar structuren. “Het programma is bedoeld voor Suriname, Brazilië en Guyana. Drie deelstaten van Brazilië nemen hieraan deel. De delegatie is hier om het programma toe te lichten en te kijken hoe Suriname concreet programma’s en projecten kan voorstellen. Frans-Guyana is altijd een vaste partner in deze samenwerking. Het gaat om een besteding van circa 20 miljoen euro. Wij gaan onze programma’s volgens de richtlijnen van de EU moeten inrichten”, gaf directeur Bradley aan.

Daarnaast gaf Katiana Larance, Manager InterregionalAmazonia Programme Steering and Monitoring, eveneens een presentatie met verdere achtergrondinformatie over de werking van het programma. Directeuren en vertegenwoordigers van diverse ministeries, waaronder Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen hebben hierbij de gelegenheid benut enkele projecten voor te leggen. Ook andere stakeholders van parastatale bedrijven zoals Telesur en EBS hebben de mogelijkheid gehad hun plannen en mogelijke projectvoorstellen te presenteren.

Het IASP-programma is een instrument voor regionale ontwikkeling dat bijdraagt aan de Europese doelstellingen voor territoriale samenwerking en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en andere externe financieringsbronnen. De focus ligt op innovatieve economische transformatie, duurzame ontwikkeling, verbetering van regionale mobiliteit en connectiviteit, sociale inclusie en ondersteuning van lokale initiatieven. Dit programma biedt Suriname de mogelijkheid om samen met Frans-Guyana en andere partners binnen het Guyana Schild projecten te ontwikkelen op gebieden zoals milieubescherming, wetenschap en technologie, energie, biodiversiteit en onderwijs.

“Wij geloven dat onze toekomst samen is met onze buren, waaronder Suriname en Brazilië. We hebben deze fondsen, verstrekt door de Europese Unie, om onze voorzieningen te versterken op gebieden zoals economische ontwikkeling, gezondheidszorg en de strijd tegen klimaatverandering. De bijeenkomst die we de komende dagen houden, is bedoeld om te verkennen hoe we deze middelen beter kunnen benutten voor samenwerking”, benadrukte Thibault Lechat-Vega.

Op de tweede werkdag van de delegatie is er ook een aparte netwerksessie geweest met de communicatiedienst van het ministerie van BIBIS. Tijdens deze sessie heeft Astra Singh, Coördinator van de Communicatie afdeling van BIBIS, uitleg gegeven over de structuren van het communicatielandschap van Suriname terwijl Andréa Alton, projectleider Reception en hoofd van de Communicatieafdeling van het programma een presentatie gaf over de communicatielijnen binnen de organisatie. Er vond vervolgens overleg plaats hoe er samengewerkt kon worden om meer bekendheid te geven aan de interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma volgens doelstelling van het programma om het totaal bedrag tot zijn uiterst te benutten.

De samenwerking binnen het IASP-programma onderstreept de strategische rol van Suriname in de regionale ontwikkeling en bevordert grensoverschrijdende partnerschappen die bijdragen aan een groenere, inclusieve en economisch veerkrachtige toekomst.

Tijdens de werkweek van 10 tot 14 februari 2025 zal de Franse delegatie in gesprek gaan met nationale stakeholders om gezamenlijke projectkansen te verkennen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat Suriname projecten kan indienen, mits Frans-Guyana als partner betrokken is. Dit biedt een unieke kans om duurzame en wederzijds voordelige samenwerkingsverbanden op te zetten, gericht op innovatie, economische groei en kennisdeling.