Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Suriname en de Marshalleilanden vestigen diplomatieke betrekkingen

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Kalani Kaneko, Minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden, hebben op dinsdag 28 mei 2024 het gebruikelijke document ondertekend voor het aangaan van diplomatieke betrekkingen. Deze ondertekening vond plaats in de marge van de 4th International Conference on Small Island Developing States (SIDS), welke wordt gehouden in Antigua and Barbuda van 27 tot en met 30 mei 2024.

Minister Kaneko onderstreepte dat het belangrijk is om binnen de SIDS als partners met elkaar op te trekken en samen te werken binnen de internationale agenda, vooral omdat  het gaat om dezelfde uitdagingen die gedeeld worden. Voorts gaf Minister Kaneko aan dat de Marshalleilanden worden geteisterd door zeer harde winden en golven, waardoor zeker de helft van de populatie verplaatst of weggetrokken is. “Voorkomen van de stijging van de zeespiegel is daarom het allerbelangrijkste voor de Marshalleilanden. Alle vruchtbare landbouwgrond gaat verloren wat ook voedselzekerheid in gevaar brengt” zei de minister.

De Surinaamse bewindsman ging in op de klimaatuitdagingen waarmee Suriname te maken heeft, zoals lang aanhoudende regens en droogten, gevolgd door additionele, onverwachte kosten die uit de begroting getrokken moeten worden.  “Het is toch wel jammer te moeten constateren dat we tien jaar na het Parijs Akkoord leven, maar in wezen is er nog niet veel veranderd. Er wordt heel veel gesproken, beloften gemaakt, maar niet nagekomen. We zijn carbon neutraal, maar ondergaan de zwaarste gevolgen van klimaatsverandering. Deze SIDS conferentie moet echt een keerpunt betekenen” benadrukte minister Ramdin. Voorts gaf minister Ramdin aan het belangrijk te vinden dat de SIDS vertegenwoordigd zijn in regionale- en internationale organen, om zo steeds diepgang in issues te krijgen en beter te kunnen participeren.

Tot slot bevestigden beide bewindslieden het belang van diplomatieke betrekkingen en de toekomstige samenwerking.  De Marshalleilanden zijn de 146ste land waarmee Suriname diplomatieke betrekkingen vestigt.

 

Meer nieuws

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting De 4de vergadering van de CARICOM-Spanje Gezamenlijke Commissie, vond in hybride format, plaats vanuit Georgetown, Guyana op donderdag 18 juli 2024. De vergadering werd