Suriname
Suriname is een onafhankelijke republiek met een president aan het hoofd van de natie. Het land is lange tijd een kolonie van Nederland geweest en verkreeg zijn onafhankelijkheid op 25 november 1975.
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Het centrum van deze stad kent veel gebouwen uit de koloniale geschiedenis, zowel overheidspanden als particuliere gebouwen. Hiervan zijn heel wat uit hout opgetrokken. De zeer bekende St. Petrus en Paulus Kathedraal geldt als het grootste houten gebouw in het Caribisch gebied. Suriname is het enige Nederlandstalige land op het Zuid-Amerikaanse continent. Het land, dat vaak wordt aangeduid als het hart van de Amazone, staat bekend om zijn culturele diversiteit en prachtig tropisch regenwoud.
Suriname wordt niet alleen geroemd om zijn regenwoud met exotische planten en dieren, maar ook vanwege de enerverende stroomversnellingen, kronkelende en machtige rivieren én de indrukwekkende bergachtige gebieden in het zuiden. Suriname is dan wel een Zuid-Amerikaans land, maar is vanwege zijn ligging ook lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM).
Nederlands is de officiële taal en wordt het meest gebezigd binnen de overheid, het bedrijfsleven, door de media en in het onderwijs. Suriname is daarmee het enige land buiten Europa waar Nederlands de voertaal van een groot deel van de bevolking is.
De bevolking van Suriname is divers en omvat inheemsen – ook wel de eerste bewoners van het land genoemd – creolen, hindoestanen, Javanen, Chinezen, marrons, Joden en Libanezen.
Geschiedenis
Suriname heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 3000 vóór Christus. In deze periode bewoonden indianen voor het eerst het land. Suriname werd in 1667 door de Nederlanders overgenomen van Groot-Brittannië. De kolonie, die voornamelijk voor suikerteelt door middel van slavernij werd gebruikt, bleef ongeveer 300 jaar in Nederlandse handen.
Suriname kent verschillende culturen en is een van de weinige landen in Zuid-Amerika met een culturele diversiteit. Deze komt vooral tot uiting in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
Het Nederlands is nog steeds de enige officiële taal. Vrijwel alle inwoners van Suriname spreken Nederlands, terwijl het onderwijs ook in deze taal geschiedt. Andere gesproken talen zijn Sranantongo, Engels, Chinees, Spaans, Portugees.
Culturele verscheidenheid
De bevolking bestaat uit veel verschillende etnische groepen. De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen, oftewel inheemsen. Samen met de creolen, Javanen, hindoestanen, Chinezen e Europeanen vormen zij een smeltkroes. Het bijzondere van Suriname is dat de culturen harmonieus naast elkaar leven.
Religie
Voor een land met slechts een half miljoen inwoners is de religieuze diversiteit indrukwekkend. De grootste godsdiensten zijn het christendom, hindoeïsme en de islam. Daarnaast is er sprake van religieuze tolerantie. Zo staan in Paramaribo de moskee en de synagoge naast elkaar, wat uniek is in de wereld.
Unesco-werelderfgoed
Het historisch centrum van Paramaribo is een van de cultureel meest interessante plekken van Zuid-Amerika. Met koloniale gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw staat het historische centrum van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vooral de oorspronkelijke Nederlandse architectuur is nog duidelijk zichtbaar.
Geografische ligging van Suriname
De Republiek Suriname ligt in Zuid-Amerika en ligt op het noordelijk halfrond. Suriname grenst in het zuiden aan Brazilië, ten westen aan de Coöperatieve Republiek van Guyana en ten oosten aan Frans-Guyana. De grote Atlantische Oceaan is ten noorden van ons land. Suriname wordt economisch en politiek gezien ook gerekend tot het Caribisch gebied. Suriname is lid van de Caribbean Community and Common Market (CARICOM), de organisatie van Caribische landen.
Surinaams Volkslied
Het nationaal volkslied “God zij met ons Suriname” bestaat uit twee versies. De eerste is in het Nederlands en de tweede in Sranan Tongo. Het wordt in deze volgorde gezonden.
Klik hier voor het pdf file van het Surinaamse volkslied
Surinaamse Vlag
De Surinaamse vlag is een belangrijk symbool voor ons land. Op officiële gelegenheden en gebouwen wappert de Surinaamse vlag. De vlag van Suriname bestaat uit een veld in de vorm van een rechthoek, waarop vijf horizontaal lopende balken en een vijfpuntige ster voorkomen. De kleuren, maten en de symboliek van de vlag zijn nauwlettend bepaald.
Kleuren
1. De kleuren van de vijf horizontaal lopende balken zijn
onderscheidenlijk groen, wit, (helder) rood, wit, groen.
2. De groene kleur is samengesteld uit negen delen chromaatgroen en een deel wit. De (helder) rode kleur is samengesteld uit vier delen helderoranje (vermiljoenrood) en zes delen karmijnrood (Geranium).
3. De kleur van de vijfpuntige ster is geel. De gele kleur is samengesteld uit twaalf delen chromaatgeel en een deel wit.
Maten
1. De hoogte en de lengte van de vlag verhouden zich als twee staat tot drie.
2. De hoogten van de balken verhouden zich van boven naar onder -groen, wit, (helder) rood, wit, groen- achtereenvolgens als twee staat tot een staat tot vier staat tot een staat tot twee.
3. Het middelpunt van de omschreven cirkel van de vijfpuntige ster ligt op de verticale middellijn van de vlag. Het hoogste punt van de vijfpuntige ster ligt eveneens op deze middellijn.
4. De lengte van de straal van de omschreven cirkel is gelijk aan de breedte van de groene balk ofwel de helft van de breedte van de (helder) rode balk.
5. De afstand tussen het hoogste punt van de ster
en de bovenste rand van de (helder) rode balk is gelijk aan de afstanden van de twee laagst gelegen punten van de ster tot de onderste rand van de (helder) rode balk.
Symboliek
1. Het groen symboliseert de vruchtbaarheid van Suriname met zijn vele mogelijkheden; tevens verbeeldt deze kleur de hoopvolle verwachting, het nieuwe Suriname.
2. Het wit symboliseert de gerechtigheid; het verbeeldt ook de vrijheid. De witte banen van de gerechtigheid en de vrijheid verbinden het groen van de mogelijkheden van het land met het (helder) rood van de vernieuwing door de daden van de natie.
3. In het (helder) rood staat het helderoranje (vermiljoenrood) als symbool van de vernieuwing· en het karmijnrood voor de liefde die tot daden· leidt. De (helder) rode kleur symboliseert de progressiviteit, het nimmer aflatend streven van de natie zich met de daad te blijven inzetten voor de vernieuwing van mens en samenleving.
4. De ster symboliseert de eenheid van de natie en het geel staat als symbool van de opoffering. De gele ster symboliseert de opofferende eensgezindheid en de gerichtheid op de gouden toekomst. Uit haar licht put de natie de kracht om, met vertrouwen in eigen kunnen, zich opofferingen te getroosten en zich te blijven inzetten voor land en volk.
Volgens de eerste president van Suriname, Johan Ferrier, in Laatste gouverneur, eerste president (1975), is de positie van de punten nog onderwerp van debat geweest en werd ervoor gekozen twee punten omlaag te richten: ‘met beide benen stevig op de grond’.
Het wapenschild
Het wapen vertegenwoordigt het verleden, het heden en de toekomst van Suriname. Het motto is ‘Justitia Pietas Fides’, wat gerechtigheid, geloof en loyaliteit betekent. Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Links van het schild staat een zeilboot die de geschiedenis van Suriname symboliseert. De palmboom rechts op het schild staat zowel voor het heden als voor de toekomst. Het ruitvormige hartschild met daarop een gouden ster symboliseert de toekomst en hoop. Het schild wordt vastgehouden door de eerste bewoners, de inheemsen.