De staat was in het jaar 2010 achtergelaten zonder enige schuld. In de tien jaren na 2010 is er in totaal 45 miljard Surinaamse dollar bij de staat binnengekomen. Desondanks zit ons land nu met een schuld van 4,1 miljard Amerikaanse dollar. Met deze bedragen zou Suriname volgens president Chandrikapersad Santokhi nu een geweldig, prachtig land moeten zijn. “Integendeel zitten we in een enorme financieel-economische crisis en de regering vraagt zich af waar het geld dat de afgelopen 10 jaren is binnengekomen, is heengegaan.”
Het staatshoofd ging op vrijdag 18 september 2020 in het parlement in op de financiële positie van de staat en presenteerde het parlement tevens het pakket van maatregelen die de regering wil treffen om het tij te keren.
Uitgedrukt in Amerikaanse dollar bedraagt de totale staatsschuld per eind juni 2020 4,1 miljard Amerikaanse dollar. Er zijn vele schulden afgesloten tegen weerzinwekkende voorwaarden en overeengekomen rentepercentages van boven de 13% per jaar. Verder zijn de grote inkomstenbronnen van ons land afgegrendeld, zoals die uit de oliesector en de goudsector, zodat die ten gunste komen aan de schuldeisers. President Santokhi merkt tegelijkertijd dat er in de afgelopen 10 jaren ook grote inkomsten zijn geweest. De staat heeft belastinginkomsten gehad van 33 miljard Surinaamse dollar. Daarnaast overige inkomsten van 11,8 miljard Surinaamse dollar. Het staatshoofd noemt als voorbeeld Staatsolie, dat de afgelopen 10 jaar, 2 miljard Amerikaanse dollar aan de staat heeft betaald.
Hij zegt verder aan dat er met verschillende binnen- en buitenlandse aannemers contracten zijn afgesloten die nog steeds lopen. Vaak zijn deze contracten tegen zodanige voorwaarden, dat Suriname niet onder ze uit kan of alleen tegen betaling van een forse boete. De regering heeft bij sommige contracten grote vraagtekens over de hoogte van de bedragen die de staat zal moeten betalen, ten opzichte van de prestaties die door deze firma’s moeten worden geleverd.
Na de verkiezingen en voor de regeringstransitie is er veel personeel in dienst genomen, soms tegen wurgcontracten. Er zijn arbeidscontracten waarbij personen die dichtbij gelieerd zijn aan de vorige regering, ruim 10.000 Amerikaanse dollar per maand verdienen, recht hebben op onbeperkt businessclass vliegreizen en daggelden van 400 USD per dag op reis, met een looptijd van 10 jaar en een opzegtermijn van 2 jaar.
Naast de financiële schade zijn, aldus het staatshoofd, verschillende instituties in ons land uitgehold. Hij zegt dat ondanks de hoge inkomsten en de grote leningen er heel weinig geïnvesteerd is in de onderwijssector, de zorgsector, de rechterlijke macht, de politie en veiligheid van de burgers. De armoede en de criminaliteit zijn daardoor enorm gestegen. “De Surinaamse burger heeft als gevolg van het financiële, sociaaleconomisch en maatschappelijk wanbeleid, jaren aan ontwikkeling moeten inboeten,” zegt president Santokhi.