De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft in februari helderheid verschaft aan een delegatie van de regering, onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, ten aanzien van de stand van zaken van de bedrijfsvoering. Het ging in deze om de financiële situatie, uitdagingen, bezuinigingen, vooruitzichten, impact van COVID-19 op de bedrijfsvoering en voorstellen om de luchtvaartmaatschappij weer bloeiend te maken. De actiepunten hebben voornamelijk te maken met bezuinigingsmaatregelen om het bedrijf mogelijkerwijs uit de crisissituatie te halen. In het perscentrum van het kabinet van de president is op dinsdag 9 maart 2021 officieel een nieuwe interim-CEO, Paul de Haan gepresenteerd aan de Surinaamse samenleving.
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme benadrukt, dat onze nationale luchtvaartmaatschappij door mismanagement en wanbeleid in moeilijk vaarwater is beland. Het wordt een immense uitdaging voor de nieuwe topman van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij, aangezien de SLM per 31 december 2020 een schuld had van 102 miljoen Amerikaanse dollars. “Wij moeten niet blijven liggen in een slachtofferrol, maar we moeten kijken waar onze mogelijkheden liggen. Wij hebben een gecalculeerd risico genomen om door te gaan met de SLM, omdat wij ervan overtuigd zijn dat er enorme potentie is. Toekomstmogelijkheden moeten benut worden. De SLM heeft bestaansrecht, de directie en raad van commissarissen moeten dat nu gaan bewijzen”, aldus minister Jubithana.
Paul de Haan, die een bijzondere staat van dienst heeft gehad bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) en succesvol is geweest bij Kenya Airways, heeft een contract van drie jaar getekend met de SLM. De CEO is verantwoording verschuldigd aan de Raad van Commissarissen (RvC), waarbij zijn functie en prestaties zullen worden geëvalueerd.
De aandeelhouder wilt dat de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij weer gezond gemaakt wordt. Minister Jubithana zegt, dat het geloof dat de regering heeft in het voortbestaan van dit bedrijf met zijn allen gedragen moet worden. De bewindsman benadrukt, dat alle medewerkers van het luchtvaartbedrijf offers gaan moeten brengen. “Het is een weg die we samen gaan moeten bewandelen in deze moeilijke periode voor de luchtvaartindustrie. Het is niet alleen de SLM die wij moeten gaan ontwikkelen, maar de gehele luchtvaartindustrie in Suriname.” Het team van SLM is bezig een herstelplan op te stellen. Het streven is dat binnen een week de contouren af zijn.