Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer

Seminar voor bescherming en monitoring van mangrovebossen in Suriname

Seminar voor bescherming en monitoring van mangrovebossen in Suriname

Op 27 maart 2024 organiseerde het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) met ondersteuning van het GCCA+ fase 2-project, gefinancierd door de Europese Unie (EU) en het United Nations Development Programme (UNDP Suriname), in samenwerking met de Overheid van Suriname, een belangrijk seminar over de bescherming van mangrovebossen. Dit seminar werd gecoördineerd door Dienst ’s Lands Bosbebeer (LBB), in samenwerking met de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek Suriname (CELOS).

Het seminar, gehouden in de Banquet Hall van Hotel Torarica, bracht vertegenwoordigers van het parlement, ministeries, districtscommissariaten, NGO’s en andere belanghebbenden samen om onderzoeksresultaten over de huidige status van onze mangrovebossen te delen en discussies te faciliteren over de toekomst van mangrovebossen langs de kust van het land. Mangrovebossen, cruciaal voor het ecosysteem vanwege hun rol in kustbescherming, biodiversiteit en koolstofopslag, staan wereldwijd onder toenemende druk door factoren zoals landgebruik, vervuiling, zeespiegelstijging en klimaatverandering.

Het evenement werd geopend door vertegenwoordigers van het Ministerie van GBB, Onderdirecteur Bosbeheer, mevrouw Kaminie Tajib, en Waarnemend Hoofd van LBB, mevrouw Claudine Sakimin. Ook kwam GCCA+ Phase 2 Project Manager, mevrouw Haidy Malone, als een van de sprekers aan het woord. Tijdens het seminar werden verschillende belangrijke punten belicht. Zo werd gewezen op de gedeeltelijke wettelijke bescherming die grote delen van mangrovebossen in Suriname genieten doordat deze veelal voorkomen binnen de verschillende ingestelde Multiple Use Management Areas (MUMA’s) langs de kust, maar ook de beperkingen van deze bescherming werden belicht.

Naar aanleiding van het laatstgenoemde werden mogelijkheden voor aanvullende wet- en regelgeving belicht die de bescherming van mangrovebossen verder zou kunnen aanscherpen. Tijdens het seminar werden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek door SBB en CELOS gepresenteerd, met bevindingen over de status van mangrovebossen in Suriname, zoals koolstofopslag in mangrovebossen (zowel boven- als ondergrondse opslag), kustdynamiek, de veranderingen in de mangrovebedekking in de tijd, het ontwikkelen van een nationaal wetlandclassificatiesysteem met als output een kaart van typen wetlands in hoofdzakelijk het noordelijke deel van Suriname. Deze bevindingen benadrukken de noodzaak van voortdurende monitoring en bescherming van mangrovebossen. Belangrijke uitdagingen werden aangekaart, zoals het verduidelijken van de rollen van belanghebbenden, capaciteitsopbouw en wetgevingskwesties. Ook werd de rol van de overheid kritisch onder de loep genomen met betrekking tot grondconversie van bepaalde gebieden.

Er werden ook mogelijkheden voor verbetering besproken, waaronder verbeterde samenwerking tussen belanghebbenden en de voortzetting van (onderzoeks)projecten gericht op mangrovebehoud en -beheer. Maar natuurlijk ook het monitoren en evalueren van mangrovebeschermingsactiviteiten. Het Mangrove Seminar was een succesvolle bijeenkomst die de urgentie benadrukte van de bescherming, behoud en duurzaam beheer van mangrovebossen in Suriname. Door samenwerking met en tussen lokale instituten en belanghebbenden te bevorderen, het ontwikkelen van beleid met betrekking tot de kustzone, lobbywerk te stimuleren onder de beleidsmakers om wetsproducten goedgekeurd te krijgen, en actie kunnen deze waardevolle ecosystemen effectiever beschermd en beheerd worden.

Voor meer informatie, neem contact op met:

· Dienst LBB, tel. 471641, email: [email protected]

· SBB, tel. 483131, email: [email protected]

· CELOS, tel. 490789; email: [email protected]

Over ons:

Dienst ‘s Lands Bosbebeer (LBB), de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en het Centrum voor Agrarisch Onderzoek in Suriname (CELOS) zijn toonaangevende organisaties die zich inzetten voor het behoud en beheer van natuurlijke ecosystemen in Suriname. Met een focus op wetenschappelijk onderzoek, technologische innovatie en beleidsvorming streven ze ernaar om duurzame oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd.