Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Regering pakt goudwinningsactiviteiten “No Go Zone” gezamenlijk aan

De overheid treft voorbereidingen om de exploitatie van de goudwinningsactiviteiten in de ‘No Go Zone’ nabij de Afobaka Stuwdam volledig tegen te gaan. In dit verband heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, een vergadering belegd met de directeur van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., Rudolf Elias. Deze bijeenkomst is gehouden op 24 september 2020.

Naar zeggen van de Staatsolie-directeur is goudwinning in de zo genoemde “No Go Zone” nabij de zes hulpdammen van de waterkrachtcentrale verboden en sterk af te raden. Tijdens de samenkomst is besloten om in gemeenschappelijk overleg met de Staatolie N.V. en de overheid een duurzame oplossing voor de problematiek te creëren. Zodoende zal de veiligheid en de kwaliteit van de hulpdammen gewaarborgd worden.

Volgens Abiamofo waren de goudwinningsactiviteiten in het desbetreffend gebied nabij de hulpdammen reeds stopgezet door de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS). Echter bleek dat na de controle de kleinschalige mijnwerkers zich toch begaven naar de locatie om goudwinningsactiviteiten te verrichten. Er wordt hard gewerkt aan het effectueren van de ordening van de goudsector.  De Afobakadam is op 31 december 2019 officieel overgedragen aan Suriname door Alcoa. Hiermee behoort de stuwdam de staat Suriname volledig toe. De Staatsolie N.V. is nu verantwoordelijk voor het beheer van de dam.

Meer nieuws