Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Regering gaat door met hervormen ambtenarenapparaat

Tijdens de recente regeringsraadsvergadering (RRV) zijn belangrijke besluiten genomen, waaronder de verlenging van het uitvoeringsbureau Public Sector Reform (PSR) met een jaar. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft op een persconferentie na de RRV aangegeven dat de PSR niet wordt uitgevoerd vanwege het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Dit proces is al anderhalf jaar aan de gang. We hebben te maken met 52.000 ambtenaren en personeelsbestand dat decennialang vervuild is geweest. Ik wil de overheid effectiever maken en in dat kader houden we verplichte landsdienarenregistratie om een beter bestand te onderhouden”, zei de minister.

Volgens de bewindsman heeft de registratie veel zaken aan het licht gebracht, zoals honderden ambtenaren met dubbele salarissen, 8000-9000 ambtenaren zonder werkplek, overleden personen die nog steeds uitbetaald werden, en bankrekeningen waar 30-40 salarissen op gestort werden. “Het heeft dus veel positieve resultaten opgeleverd.” Minister Somohardjo merkt op dat er ook leerkrachten zijn wiens lonen “abusievelijk” zijn stopgezet. “Als zij kunnen aantonen dat ze geregistreerd zijn, zullen zij voor aanstaande vrijdag uitbetaald worden. Er is overleg geweest met de financiële afdeling en de betaallijsten zijn al gemaakt”, stelde de bewindsman. Hij bood zijn verontschuldigingen voor hiervoor. “Het was niet de bedoeling om mensen onheus te behandelen.”

Voor diegenen die aangeven geen bewijs van registratie te hebben ontvangen, omdat het systeem gesloten was, zei de bewindsman dat dit klopt, omdat men niet continu kon registreren. “Er was een registratieperiode en twee maanden geleden een fysieke registratieperiode. Toen bleek dat 5000-6000 mensen zich nog niet hadden geregistreerd. Tijdens de fysieke registratieperiode van 5 dagen hebben zich ongeveer 1800 tot 2000 mensen geregistreerd. Er is dus genoeg gelegenheid gegeven om te registreren”, nuanceerde de regeringsfunctionaris. Eenieder van wie het loon is stopgezet heeft een beschikking ontvangen. Minister Somohardjo onderstreepte dat de verplichte registratie niet zomaar is, maar bedoeld is om effectiviteit te bevorderen. “Elke gulden die we besparen en niet uitgeven aan spookambtenaren of inactieve ambtenaren kan anders besteed worden.” Hij stond ook stil bij de onderhandelingen met de vakbeweging om te kijken of er ruimte is voor een loonsverhoging voor de ambtenaren. “Dat geld moet ergens vandaan komen.”

Meer nieuws

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting De 4de vergadering van de CARICOM-Spanje Gezamenlijke Commissie, vond in hybride format, plaats vanuit Georgetown, Guyana op donderdag 18 juli 2024. De vergadering werd