Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Regering buigt zich over economische situatie met crediteuren

De regering is een traject gestart om met de crediteuren van gedachten te wisselen over de economische situatie waarin Suriname zich bevindt. In een uitgebreide presentatie verzorgd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning is de groep gewezen op hoe ons land er economisch voor staat. Ook is de groep voorgehouden wat de regering doet om de situatie te herstellen.

Tijdens de presentie is aan de crediteuren voorgehouden waar de regering naar toe wil. Minister Achaibersing zei op een persconferentie die op vrijdag 30 oktober 2020 werd gehouden, dat de regering ook een traject heeft om ‘het bloeden te stoppen’’. De regering heeft gelijk na haar aantreden maatregelen getroffen om de crisis een halt toe te roepen. Het is nog geen macro economische plan maar de eerste maatregelen om het bloeden te stoppen. De regering is bezig het macro economisch plan te definiëren. Het is onrealistisch om te verwachten dat dit plan binnen een maand al af te hebben. Het vereist goed reken en denkwerk. Minister Achaibersing gaf aan, dat Suriname samenwerkt met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) om de economie weer op het juiste spoor te brengen. Ook wordt hulp gezocht bij de IDB, Wereldbank en andere multilaterale organisaties. Suriname zit in het traject met IMF om ‘’onze maatregelen die wij bedacht hebben’’ met hen te bediscussiëren om te geraken tot een overeenkomst zodat de gelden beschikbaar worden gesteld voor de nodige hulp. Het traject dat met het fonds is uitgestippeld moet uiterlijk januari 2021 af zijn waarna na toestemming van de board tot uitvoering kan worden overgegaan zodat de nodige stabiliteit gecreëerd kan worden.

Minister Achaibersing gaf ook te kennen, dat dringend de vreemde valutareserve moet worden opgebouwd. Een van de belangrijke zaken is dat met partijen is gesproken over de royalties die als onderpand waren gegeven aan leningen. Partijen hebben bereidheid getoond om een goed deel van de onderpanden vrij te geven waardoor Suriname een grotere valuta stroom krijgt en daardoor in staat is om enkele aflossingen te plegen. De financiënminister zegt dat elke hulp nodig is om samen de economie wederom gezond te maken.

Meer nieuws