Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Positivity rate COVID-19 momenteel 11.4 procent

De positivity rate van COVID-19 in Suriname is voor de maand december al op 11.4 procent. Dit percentage is volgens epidemioloog Ingrid Krishnadath veel meer dan de 5% waarnaar nationaal wordt gestreefd en hoger dan het percentage van 10% dat internationaal gehanteerd wordt. De positivity rate is het aantal positieve testen dat gehaald wordt uit het aantal labtesten. Krishnadath zegt dat ernaar gestreefd wordt zoveel mogelijk testen af te nemen bij zoveel mogelijk mensen, zodat het aantal positieven onder de 5 procent valt.

“Internationaal is dat 10 procent, maar we streven naar 5 procent omdat we het beter willen hebben voor Suriname”, aldus de epidimioloog tijdens een COVID-19 persconferentie op maandag 21 december 2020. Dat de positivity rate nu per 21 december al op 11.4 procent staat betekent volgens haar dat meer mensen moeten gaan testen. Zij roept daarom de samenleving op zich te laten testen. “Het testmateriaal is aanwezig en de faciliteiten zijn er, wat het ook makkelijker maakt.”

Naast de positivity rate wees Krishnadath ook op het reproductiecijfer (R). Dit geeft het gemiddeld aantal mensen weer dat door 1 persoon besmet kan worden, en wel binnen een tijdsbestek van 6-7 dagen. De gemiddelde R is momenteel 2.8, maar varieert door verschillende berekeningen tussen 2.8-3.5. Dat betekent dat elke zieke persoon gemiddeld 3 mensen kan besmetten. “Dat is best wel veel”, uit Krishnadath zich bezorgt. Ze geeft aan dat de 119 gedetecteerde gevallen momenteel gelukkig in isolatie zitten. “Ze zijn afgeschermd van gezonde mensen, maar voordat ze gedetecteerd waren, waren ze wel tussen mensen. Dus hebben ze wel al mensen ziek kunnen maken”, schetst ze het beeld.

Krishnadath wijst erop dat in periode van isolatie voorkomen kan worden dat mensen ziek gemaakt worden. “Het is een korte periode, het is een acute ziekte. Isolatie is geen grote ramp, maar een heel goede maatregel om ervoor te zorgen dat anderen ziek worden.” Nu er in december sprake is van een stijging, is het aldus Krishnadath ook beter eerder maatregelen te treffen om verdere verspreiding te voorkomen.

Uit de epidemiologische curve kan gehaald dat de eerste uitbraak van COVID-19 in Suriname in de periode juni tot eind oktober was. Vanaf 13 december nemen de gevallen wederom toe, als afgegaan wordt van de data waarop men gediagnosticeerd is. Als wordt uitgegaan van de data waarop men ziek is geworden, dan blijkt de toename rond 28 november begonnen te zijn. In principe werden steeds meer mensen ziek rond 20 november. Krishnadath merkt op, dat mensen ziek worden, maar weigeren zich te laten testen of te laat hiervoor kiezen. Ze benadrukt dat men meestal twee dagen voordat klachten optreden al besmettelijk kan zijn voor anderen. Verder voegt de epidemioloog eraan toe dat er voor december al tweemaal zoveel actieve gevallen zijn als voor heel november.

Meer nieuws

OW ondersteunt PPP-project langs Hakrinbank

De berm, het trottoir en de parkeerruimte langs de Hakrinbank aan de Dr. Sophie Redmondstraat zijn recentelijk hersteld. De verbeterde infrastructuur werd op donderdag 9