Het parlement staat open voor de Commissie Anti-Corruptiewet. Deze werkgroep is op woensdag 5 augustus 2020 door president Chandrikapersad Santokhi geïnstalleerd. Zij moet het staatshoofd adviseren over het vervolgtraject dat de regering moet inzetten zodat de anti-corruptiewet van 2017 in haar volle omvang kan werken. Volgens parlementsvoorzitter Marinus Bee mag de werkgroep rekenen op ondersteuning van het hoogste college van staat.
Voorzitter Bee toonde zich bijzonder ingenomen met dit moment. Hij memoreerde dat dit een belofte was aan het Surinaamse volk. Er is daarom niet gewacht tot kort voor de verkiezing om het te gebruiken als een verkiezingsstunt. Er is ervoor gekozen dat vanaf het begin serieuze invulling hieraan wordt gegeven. “We zijn blij, het volk kijkt ernaar uit om zoals wij hebben beloofd een corruptievrijeperiode mee te maken en dat er inderdaad invulling aan wordt gegeven.”
Hij vroeg de commissie om binnen de zes maanden die haar gegeven is de opdracht welke zij heeft meegekregen, uit te voeren. “We staan open, alle ondersteuning krijgt u, ons parlement is ter beschikking indien u ons nodig heeft,” aldus de parlementsvoorzitter tegen de werkgroep die wordt geleid door mr. Carmen Rasam.
Ter uitvoering van de Anti-corruptiewet moet de commissie een inventarisatie maken van alle uitvoeringsbesluiten en nagaan welke mechanismen gereed moeten zijn voor de bemensing en uitvoering van de Anti-Corruptiecommissie. Verder moet zij het voorwerk van alle concept uitvoeringsbesluiten in overleg met overige stakeholders aanbieden aan de president van de Republiek Suriname. Zij moet ook erop toezien dat de uitvoeringsbesluiten daadwerkelijk worden gepubliceerd en in werking treden en dat de Anti-Corruptiecommissie daadwerkelijk wordt bemenst en aanvangt met haar werkzaamheden.