In het kader van de dag van de vrouw heeft het Ministeriële Plan Unit van het Ministerie van Openbare Werken in samenwerking met het Bureau Gender Aangelegenheden (BIZA) het initiatief genomen om op 14 en 15 mei 2024 een tweedaagse training Gender en Gendergerelateerde geweld te organiseren voor het personeel van OW.
De trainingscoördinator Melisa Wens-Deel heeft tijdens de sessie verschillende vormen van gendergerelateerd geweld op de werkvloer en geweld binnen huiselijk verband aan de kaak gesteld, ten einde de bewustwording opgang te brengen onder de participanten. In de praktijk gaat het vaak over vrouwen en meisjes, omdat die het meeste geweld ervaren. Niet alleen de vrouw, maar ook mannen zijn vaak slachtoffers van huiselijk geweld en geweld op de werkvloer en zich hierdoor machteloos voelen. Mannen praten er vaak niet over en maken ook geen melding ervan vanwege de taboe/schaamte of grappen die men zal maken.
Huiselijk geweld kan leiden tot hele sterke sociale en emotionele problemen, zoals stress, angst en allerlei deprimerende aandoeningen. Door die geestelijke en lichamelijke mishandeling raken slachtoffers vaak in isolement. Ze verliezen hun zelfvertrouwen en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen, waardoor het normaal functioneren op de werkvloer haast onmogelijk wordt.
In dit kader moet deze sessie ervoor zorgen dat alle participanten bewust worden van hun eigenwaarde en het recht dat zij hebben op een vrijleven en indien zij een verandering wensen, dat zij niet moeten schromen om op te komen en hulp te zoeken. Ook als zij iemand om hun heen zien, die mogelijk slachtoffer is van welk vorm van geweld, de persoon hulp te biedt door tenminste te praten en te luisteren. Een kort gesprek kan een bewustwording dan wel een ommekeer opgang brengen in het denken van iemand die slachtoffer is. Men zegt: “Communication is the key to find solutions, but the most important part is also listening and understanding.” We staan er niet bij stil hoe belangrijk dergelijke bewustwordingssessies zijn, die zelfvertrouwen, eigenwaarde en niet te onderschatten de sociaal-emotionele ontwikkeling opkrikken. Dergelijke sessies zijn zelfs even belangrijk en zelfs belangrijker dan de sessies waar wij een vakspecifieke kennis opdoen.
Verder wordt met deze sessies beoogd dat de afdelingen Personeelszaken en Personeelszorg van het ministerie een leidende rol kunnen nemen om activiteiten te ontwikkelen, die het psychosociaal welzijn en het welbevinden van ambtenaren op de werkvloer bevordert. Dit zorgt alleen meer voor een goede werksfeer en een goed gevoel bij onze collega’s, die te merken zal zijn aan de verzuimcijfers en productiviteit van medewerkers.
Tot slot heeft de minister Riad Nurmohamed zijn complimenten uitgebracht aan de trainer en zijn personeel. Hij spreekt de hoop uit dat eenieder de opgedane kennis tijdens deze sessie goed zal benutten en zich zal blijven inzetten voor de verdere professionalisering van het Ministerie van Openbare Werken.