Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Ontwikkeling Routekaart voor training gericht op werkgelegenheid in afrondende fase

In het kader van het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe industrieën), dat door het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) met financiering van de Inter-American Development Bank (IDB) wordt uitgevoerd, heeft minister Steven Mac Andrew op 6 november 2023 een ontmoeting gehad met de ILO consultants Andrés Cordero en Diego Richard.  Zij hebben de minister geïnformeerd over het ontwikkelen van een Roadmap voor een Training For Employment (TFE) systeem, de eerste activiteit binnen het project. Een systeem dat bedoeld is om door middel van gerichte beroepsopleidingen en trainingen Decent Work te bewerkstelligen. Ook moet dit systeem bijdragen ​​aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden. De focus ligt op trainingen binnen de landbouwsector, ecotoerisme en dienstensector, met de nadruk op informatietechnologie (IT). De voorbereidingen voor deze activiteit bevinden zich in de afrondende fase.

Minister Steven Mac Andrew vindt skillsontwikkeling van de beroepsbevolking  door middel van hoogwaardige trainingen en opleidingen heel belangrijk om zo arbeidskrachten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Het is van belang dat het aanbod van arbeidskrachten voldoet aan de verwachtingen en eisen van de particuliere sector. Hij heeft een positieve kijk op de ontwikkelingen rondom het TFE- systeem. Door de beroepsbevolking op te leiden zodat die in staat zal zijn te voldoen aan de skills die worden gevraagd op de arbeidsmarkt, wordt tevens een boost gegeven aan het arbeidsmarktbeleid. Ook het streven naar “Decent Work” dat bij de uitvoering van dit project hoog in het vaandel staat, zal zichtbaar worden vergroot. Dat partijen bij dit project ook in dialoog treden met het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, juicht de minister toe. Hij meent dat partnerschap nodig is om de arbeidsmarktdynamiek in Suriname te verbeteren.  Hij heeft zijn waardering uitgesproken over de ondersteuning van de IDB en voegde eraan toe dat goede  samenwerking zal resulteren in succes.

In het kader van deze activiteit  zijn er consultaties gehouden met relevante stakeholders om met elkaar van gedachten te wisselen over het TFE systeem binnen het project. Daarbij is essentiële informatie verzameld om diepgaand inzicht te ontwikkelen in de manier waarop het TFE-systeem in Suriname zal moeten werken en kan worden versterkt. Partijen achten een duidelijke routekaart voor de ontwikkeling van het Surinaamse TFE-systeem noodzakelijk. Bij deze bijeenkomst waren ook aanwezig Naomi Esajas-Friperson onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ en functionarissen werkzaam bij de Project Execution Unit (PEU) van het IDB project te weten Adeniyi Oyeleye (programme manager),  Tyren Kentie (financial officer), en Vijay Doerga (procurement officer). Zij hebben allen een positieve kijk op de ontwikkelingen binnen het project.

Paramaribo, 30 november 2023

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Vlnr: Vijay Doerga (Procurement officer PEU), Andrés Cordero (ILO consultant), Naomi Esajas-Friperson (onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ), Steven Mac Andrew (minister AWJ), Diego Richard (ILO consultant), Tyren Kentie (Financial officer PEU) en Oyeleye Adeniyi (Programme manager PEU).