De Dienst Justitiële Inrichtingen Nederland heeft op 23 maart een informatiesessie over het resocialisatieproces verzorgd aan 60 ambtenaren bij het ministerie van Justitie en Politie. De training is een onderdeel van het Spang Makandra-project waarbij er kennis wordt uitgewisseld tussen de Nederlandse en Surinaamse justitiële inrichtingen.
De training is verzorgd aan het stafpersoneel van het ministerie van Justitie en Politie, penitentiaire ambtenaren en de dienst Forensische Maatschappelijke Zorg (FMZ) van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA). De dienst FMZ doet al aan resocialisatie van gedetineerden, maar heeft met deze training meer inzicht kunnen krijgen over wat de best-practices zijn in Nederland. Bij de training zijn het Nederlandse detentie en re-integratieproces en de verantwoordelijkheden van zorgverleners uitgelegd.
De dienst Forensische Maatschappelijk Zorg heeft tijdens de informatiesessie verschillende strategieën geïdentificeerd die na aanpassing naar de cultuur en wetgeving van Suriname voor een beter resocialisatieproces kunnen zorgen. Het hoofd van de afdeling FMZ Gaynel San A Jong geeft aan dat met name de voorzieningen voor gezondheidszorg, maatschappelijke zorg en het aflossen van schulden in Nederland al goed geregeld zijn. Ook scholing, werkgelegenheid en sport tijdens de detentieperiode zijn goed uitgewerkt.