Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

Naar een Intercultureel Suriname: Intern Symposium Directoraat Cultuur zet koers naar samenhangend beleid

Op vrijdag 4 april 2025 organiseerde het Directoraat Cultuur een intern symposium, waarbij medewerkers van verschillende afdelingen hun werkzaamheden en bijdragen presenteerden in het kader van het nationale cultuurbeleid. De focus lag op de beleidsdomeinen kunst, cultuur en erfgoed, met speciale aandacht voor de onderlinge samenhang tussen bonding, bridging en linking binnen beleidsontwikkeling.

De dag werd geopend door directeur Dweight Warsodikromo, die het belang van het symposium onderstreepte als een belangrijke stepping stone naar het toekomstige Nationale Cultuurcongres en het op te stellen beleidsplan. “Het is cruciaal om te bepalen: wat willen we, en hoe gaan we dat realiseren, aldus Warsodikromo. De sleutel ligt in het begrijpen van de dynamiek tussen verbinding binnen groepen (bonding), tussen groepen (bridging) en tussen burgers en instellingen (linking).

De aftrap werd verzorgd door professor Franklin Jabini, die eerder Interculturele Studies doceerde aan diverse internationale universiteiten. Hij nodigde de deelnemers uit om kritisch na te denken over de aard van de Surinaamse samenleving. Zijn centrale vragen luidde:

  1. Zijn we een crossculturele samenleving met een dominante cultuur?
  2. Een multiculturele samenleving waarin culturen naast elkaar bestaan?
  3. Of een interculturele samenleving waarin culturen met elkaar verweven zijn?

“Zijn wij een salade of een soep?” vroeg Jabini beeldend. Daarmee verwees hij naar de mate van culturele integratie binnen de samenleving. Hoewel Suriname nu vaak als multicultureel wordt bestempeld, schetste Jabini het ideaal van een écht interculturele samenleving waarin iedere cultuur actief bijdraagt aan het geheel.

Vervolgens presenteerden de verschillende afdelingen van het directoraat, hun visie en rol binnen het toekomstige cultuurbeleid. Het programma werd afgesloten met een interactieve workshop waarin de aanwezigen de eerste stappen zetten naar een beleidsanalyse op basis van de SOAR-methode, een planningstechniek die de sterktes, ambities, kansen en resultaten van een organisatie onderzoekt voor het ontwikkelen van strategische doelen. De resultaten hiervan zullen worden meegenomen in het verdere beleidsvormingsproces.