Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Multidisciplinaire Werkgroepen presenteren aanbevelingen aanpak  jongerenproblematiek

De zeven (7) multidisciplinaire werkgroepen, die drie maanden geleden in het leven waren geroepen om voorstellen te doen voor een multidisciplinaire benadering van de jongerenproblematiek, hebben op vrijdag 31 januari 2025 hun aanbevelingen gepresenteerd. Dit gebeurde in de vergaderzaal van Cenasu aan de Samuel Kafiluddistraat, in aanwezigheid van de ministers die de doelgroep ‘jeugd’ in hun portefeuille hebben.

Hoewel meerdere ministeries zich met jeugd bezighouden, neemt het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) een centrale positie en coördinerende rol in binnen het jeugdbeleid van de regering. Tegen deze achtergrond zijn de zeven multidisciplinaire werkgroepen in oktober vorig jaar door het ministerie geïnstalleerd. Het ministerie streeft hiermee naar het voorkomen van versnippering van beleid en het waarborgen van een samenhangende aanpak. Omdat jongerenproblematiek vaak meerdere maatschappelijke domeinen raakt, is een integrale aanpak nodig waarbij verschillende ministeries en instanties samenwerken.

De afzonderlijke conclusies en aanbevelingen die de werkgroepen middels PowerPoint hebben gepresenteerd, bevestigen niet alleen de noodzaak van een multidisciplinaire aanpak van de jongerenproblematiek, maar benadrukken dat deze aanpak zelfs een noodzaak is. Tijdens de presentaties werd duidelijk dat jongeren worden geconfronteerd met uiteenlopende uitdagingen, zoals armoede, onderwijsachterstanden, geweld, werkloosheid, criminaliteit en mentale gezondheidsproblemen. Deze vraagstukken zijn onderling verweven, en een eenzijdige aanpak door slechts één sector of ministerie is onvoldoende om duurzame oplossingen te bieden.

De zeven werkgroepen die hun aanbevelingen hebben gepresenteerd, waren: Werkgroep Reductie Vroege Schoolverlaters; Werkgroep Terugdringen Criminaliteit en Geweld onder Jongeren;

Werkgroep Voorkomen van Kindermisbruik, Mishandeling en Verwaarlozing; Werkgroep Terugdringen Tienerzwangerschappen; Werkgroep Bevordering Fysieke Gezondheid van Jongeren; Werkgroep Mentale Gezondheid van Jongeren; Werkgroep Opzet Landelijke Multifunctionele Safe Spaces. De werkgroepen bestonden uit deskundigen van diverse ministeries, de Presidentiële Werkgroep Wijken in Ontwikkeling en de Stichting Lobi Health Center.

De gepresenteerde aanbevelingen richtten zich vooral op de specifieke onderwerpen waarvoor de groepen verantwoordelijk waren. Tijdens de presentaties werden ook de uitdagingen genoemd waarmee de overheid geconfronteerd wordt voor het effectief voeren van beleid. Tegelijkertijd werden strategieën gepresenteerd voor succesvolle implementatie van de aanbevelingen en actieplannen. De presentaties omvatten actiepunten, voorgestelde beleidsmaatregelen, oplossingen, interventies en suggesties voor een integrale aanpak en samenwerking tussen ministeries. Het is de bedoeling dat de gepresenteerde aanbevelingen worden verwerkt in een eindrapport, waarna ze daadwerkelijk omgezet zullen worden in beleid en actie.

Tijdens de presentaties toonden de aanwezige ministers zich tevreden over de bevindingen. Ze droegen actief bij aan de discussies door waardevolle input te leveren, waarmee ze de werkgroepen voorzagen van nuttige inzichten en aandachtspunten. Zo stelde minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor om binnen twee weken een presentatie te houden over de voornaamste aanbevelingen voor de President en de Regeringsraad, om draagvlak te verwerven en de benodigde financiële middelen vrij te krijgen. Hij benadrukte dat de aanbevelingen vertaald moeten worden in concrete projecten die binnen afzienbare tijd aan de regering kunnen worden aangeboden voor implementatie.

Minister Steven Mac Andrew van AWJ onderstreepte aan het einde van de meeting het belang van samenwerking en een gecoördineerd, geïntegreerd jeugdbeleid voor een gezamenlijke aanpak van de jeugdproblematiek in ons land.

AWJ werkt al geruime tijd aan het bevorderen van beleidscoördinatie door bijeenkomsten te organiseren met de verschillende ministeries en overheidsinstanties die mede verantwoordelijk zijn voor het jeugdbeleid. Het ministerie beoogt hiermee concrete acties voor een geïntegreerde aanpak van het beleid, waardoor ministeries beter met elkaar kunnen samenwerken, schaarse middelen kunnen bundelen, overlappingen en duplicaties kunnen vermijden, en gecoördineerd activiteiten kunnen uitvoeren voor maximale impact en effectiviteit.

Paramaribo, 02 februari 2025
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Indrukken van de bijeenkomst waarbij zeven multidisciplinaire werkgroepen hun aanbevelingen hebben gepresenteerd aan de ministers die ‘jeugd’ in hun portefeuille hebben, voor de aanpak van de jongerenproblematiek.