Deze plaatjes zijn het resultaat van een productieve samenwerking tussen Ministerie van Binnenlandse Zaken (Bureau Gender Aangelegenheden), Ministerie van Justitie en Politie (Nationale Raad Huiselijk Geweld), UNFPA, UNDP, Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen en Stichting De Stem samen met maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties.
Women and girls are at an increased risk of violence at home during the COVID-19 pandemic. We all deserve to be truly SAFE AT HOME.
#COVID-19 #ShadowPandemic
Nederlandse vertaling:
Vrouwen en meisjes lopen een verhoogde kans op geweld thuis tijdens de COVID-19-pandemie. Een ieder verdient het om THUIS echt VEILIG te zijn.
#COVID-19# ShadowPandemic
De meeste mensen beschouwen geweld als een fysieke aanval. “Geweld op de werkplek is echter een veel breder probleem. Het is elke handeling waarbij iemand wordt misbruikt, bedreigd, geïntimideerd of mishandeld in de uitvoering van zijn of haar werkzaamheden.”
Seksueel molest van vrouwelijke werknemers is bevestigd door een onderzoek verricht door de Stg. Ilse Henar-Hewitt in 2012 in 10 organisaties (zowel publiek als privaat). De prevalentie van slachtoffers van seksueel molest varieerde van 3% tot 57% bij vrouwen en bij mannen van 4% tot 25%. Seksueel molest was het hoogst op werkplekken met ongelijke sekseverhoudingen, ontbreken van een gedragscode, traditioneel leiderschap en een losse omgangscultuur, die bovendien ook nog geseksualiseerd is. De meeste vrouwen en een belangrijk deel van de mannen die seksueel molest hebben ervaren noemen een mannelijke pleger. 89% van de vrouwen en 30% van de mannen zijn lastiggevallen door een man.#BGA#16daysofactivism#orangetheworld#
Women who have lost their jobs during the COVID-19 pandemic may be unable to leave unhealthy relationships. Empowering women economically can reduce their vulnerability to gender-based violence.
Nederlandse vertaling:
Vrouwen die tijdens de COVID-19-pandemie hun baan zijn kwijtgeraakt, zijn mogelijk niet in staat ongezonde relaties te verlaten. Door vrouwen economisch te versterken/ empoweren, kunnen zij minder kwetsbaar worden voor gendergebaseerd geweld.
Wat is femicide? Femicide is de moord op een vrouw, omdat ze een vrouw is. Femicide is dus gender gerelateerd. Tot oktober 2020 zijn er reeds acht vrouwen op een brute wijze van het leven beroofd (figuur 1).
Figuur 2 geeft het aantal vrouwen weer die in de periode 2010-2019 vermoord zijn geworden door hun partner of ex-partner. Dit staat ook wel bekend als een vorm van intieme femicide.
Een rapport dat in 2016 werd gepubliceerd door de Small Arms Survey (“A Gendered Analysis of Violent Deaths”) geeft aan dat “van de 25 landen met de hoogste percentages vrouwenmoord ter wereld, 14 komen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”. Er zijn verschillende vormen van femicide, waaronder: intieme femicide; niet-intieme femicide; eerwraak; seksuele geaardheid-haatmisdrijven; bruidsschat gerelateerde femicide; en vrouwenmoord door de georganiseerde misdaad.
Hoewel de term femicide nog niet wordt gebruikt in de Surinaamse wetgeving bestaat er wel een strafrechtelijke kwalificatie voor dit delict, opgenomen in art 349 (Moord) van het Wetboek van Strafrecht. Een aantal Latijns-Amerikaanse landen hebben, in tegenstelling tot Suriname, hun wetten aangepast om deze misdaad te bestraffen en te classificeren als femicide.
Vroeger werd de focus van de aanpak van huiselijk geweld gelegd bij de slachtoffers. Uit onderzoek blijkt dat sommige daders hun gewelddadig gedrag normaal vinden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de focus van de aanpak van huiselijk geweld niet alleen bij het slachtoffer moet liggen. Om huiselijk geweld te verminderen en te voorkomen zijn interventies nodig die daders verantwoordelijk stellen voor hun gedrag. Het begeleiden van de daders van huiselijk geweld is heel erg belangrijk voor gezonde relaties tussen mannen en vrouwen.