Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Minister Volksgezondheid bezoekt Pokigron

Minister Amar Ramadhin heeft in het kader van zijn werkbezoeken op vrijdag 4 december 2020 een bezoek gebracht aan het dorpje Pokigron. Minister Amar Ramadhin werd op de grens met Brokopondo en Sipaliwini ontvangen door Districtscommissaris Ndepe Dinge.

De Medische Zending en het Streekziekenhuis Atjoni werden aangedaan door minister Ramadhin tijdens zijn werkbezoek. De bewindsman, die gastvrij ontvangen werd door de lokale bewoners kreeg een rondleiding van Kapitein Jeroe. Aan het eind van de rondleiding bezocht de minister het Streekziekenhuis Atjoni, om vervolgens in gesprek te treden met de lokale bevolking onder leiding van Kapitein Jeroe. Jeroe bracht enkele knelpunten onder de aandacht van de minister. Éen daarvan is de naamgeving van het ziekenhuis, waarbij de kapitein aangaf dat het ziekenhuis niet ligt te Atjoni maar in Pokigron. Ook drong kaptein Jeroe er bij de bewindsman erop aan dat het streekziekenhuis spoedig tot operationalisering overgaat, omdat de kosten voor vervoer naar en van de stad voor medische hulp vrij hoog liggen.

Ook werd er een beroep gedaan vanuit de bewoners via de kapitein dat het Staatsziekenfonds een dependance neerzet in het ziekenhuis Atjoni. De vraag naar ambulanceboten is ook aangehaald door Jeroe, om de kosten die gepaard gaan met het vervoeren van patiënten over de rivier te minimaliseren.

Dr. Maureen Wijngaarde gaf namens de Medische Zending aan dat de kwestie rond een SZF-kantoor te Atjoni reeds de aandacht heeft en dat het SZF samen met het ministerie bezig is de verschillende opties te bekijken.

De bewindsman zegt blij te zijn met de punten die kapitein Jeroe namens de bewoners van Pokigron naar voren bracht. Hij zegt met de instelling te zijn gekomen geen loze beloftes te doen, maar eerst de situatie in kaart te willen brengen om vervolgens de mogelijkheden te bekijken.

Met het betrekking tot het Streekziekenhuis zegt minister Ramadhin deze in fasen operationeel te willen stellen. Het vervoeren van artsen van en naar het ziekenhuis lijkt volgens de minister efficiënter dan het vervoeren van patiënten van en naar Paramaribo. Ter garantie van de medische zorg zijn enkele basisvoorwaarden nodig. Een goede operationaliseringsplan, medisch kader, medisch apparatuur zijn slechts enkele van deze randvoorwaarden. De opstart zal geschieden op basis van de medische behoefte onder de bewoners. Hiervoor is een intensieve samenwerking met Medische Zending ter plaatse van essentieel belang.  Ook zal naar zeggen van de minister gekeken worden hoe de lokale bevolking in te zetten en van werkgelegenheid te voorzien.

Minister Ramadhin gaf ter afronding van zijn bezoek aan dat hij blij is dat de bouwtechnische voorwaarden van het ziekenhuis aanwezig zijn.  Het gaat voornamelijk om de inrichting en het creëren van de voorwaarden, welke zullen maken dat mensen op een waardige manier behandeld kunnen worden. Naar zeggen van de bewindsman wordt er binnen korte termijn een operationalisatieplan voor het ziekenhuis te Pokigron/Atjoni in kaart gezet.

Er is een vervolgbezoek gepland in januari 2021, waarbij ook het dorp Laduani bezocht zal worden door de bewindsman.

 

Meer nieuws