Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Minister Ramdin voert belangrijke bilaterale gesprekken tijdens SIDS 4 Conferentie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft op 28 mei 2024 tijdens de 4th International Conference on Small Island Developing States (SIDS4) in St. John’s, Antiqua and Barbuda, diverse bilaterale gesprekken gevoerd. De conferentie duurde van 27 tot 30 mei 2024.

In een onderhoud met Igor Zhovkva, Plaatsvervangend hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne, besprak minister Ramdin de wereldwijde impact van de voortdurende Russische agressie tegen Oekraïne, en mede de gevolgen daarvan voor Suriname. De minister gaf aan dat gesprekken over de import van kunstmest voor de agrarische sector, die vóór het uitbreken van de oorlog waren begonnen, zijn stilgelegd door het conflict. Op 15-16 juni 2024 zal de eerste “Summit on Peace in Ukraine” plaatsvinden in Zwitserland. Het doel van deze top is het bereiken van een vredesakkoord gebaseerd op de beginselen van de Verenigde Naties en het internationaal recht. De vertegenwoordiger van President Zelensky benadrukte het belang van wereldwijde steun voor langdurige vrede. President Santokhi is uitgenodigd om deel te nemen aan deze top.

Minister Ramdin heeft ook gesprekken gevoerd met de minister-presidenten van Aruba en Curaçao, respectievelijk Evelyn Wever-Croes en Gilmar Pisas, alsook een vertegenwoordiger van de regering van Sint Maarten. Deze gesprekken hadden betrekking op handel, investeringen en samenwerking op het gebied van toerisme. Minister Ramdin gaf mee dat Suriname openstaat voor zakelijke kansen en dat de samenwerking tussen de respectieve diasporas versterkt moet worden.

Tijdens een onderhoud met Mohamed Maliki Bin Osman, minister van het kabinet van de minister-president, tweede minister van Educatie en Buitenlandse Zaken van Singapore, werden de mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen Singapore en Suriname besproken. De Singaporese bewindsman bevestigde dat Singapore de relaties met Suriname en de regio wil versterken en multilateralisme wil bevorderen. Singapore handelt volgens het principe “pay it forward” en deelt graag de opgedane kennis en kunde, als het gaat om, onder andere, capacity building, ontwikkeling en groei, digitalisatie, vergemakkelijking bankwezen. In dit kader overhandigde hij het Singapore Cooperation Programme aan minister Ramdin. Via dit programma worden trainingssessies in diverse sectoren aangeboden op kosten van Singapore. Duurzame ontwikkeling en samenwerking op het gebied van luchtvaart, innovatie in het bankwezen, en andere succesvolle initiatieven van Singapore zoals olieraffinaderijen en een “Sovereign Wealth Fund” kwamen ook aan de orde.

Voorts heeft minister Ramdin een bilateraal onderhoud gehad met de viceminister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, Eduard Hulicius. Het onderhoud gaf een kans om de betrekkingen te verdiepen en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen op gebieden zoals onderwijs, wetenschap, investeringen en landbouw. Suriname heeft drie Memorandum of Understanding (MoU’s) aangeboden waarop verder samengewerkt kan worden.