Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Minister Ramdin eert gevallen helden tijdens USA Memorial Day

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hield op zaterdag 25 mei 2024 een korte toespraak ter gelegenheid van de herdenking van Memorial Day van de Verenigde Staten van Amerika (VSA). De ceremonie werd gehouden bij de ambassade van de VSA in aanwezigheid van gastheer Ambassadeur Robert Faucher en overige hoogwaardigheidsbekleders.

Tijdens deze ceremonie, die de tweede Memorial Day-ceremonie in Suriname markeert, sprak de minister over de sterke vriendschappelijke band tussen Suriname en de VSA. De Surinaamse bewindsman eerde de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven in militaire dienst. “Vandaag herdenken we niet alleen de dapperheid van onze soldaten die vermist zijn of in gevechten zijn omgekomen, maar het is ook onze verantwoordelijkheid om onze gevallen helden te herinneren, die de prijs betaalden voor onze vrijheid en gerechtigheid door onze democratische naties te verdedigen” sprak de minister.

Voorts prees de minister ook de ouders en families van de verloren helden, en benadrukte de noodzaak om hun offers nooit te vergeten. “Inderdaad, als burgers zullen we hun offers nooit vergeten, en vandaag brengen we hen hulde en onze eeuwige dankbaarheid met groot respect en bewondering. Met deze ceremonie eren we ook de ouders en families van de verloren helden, en zorgen we ervoor dat hun dierbaren blijvend worden herinnerd” zei de minister.

Minister Ramdin gaf verder aan dat de sterke diplomatieke banden tussen Suriname en de VSA, en daarmee de voortdurende samenwerking, op diverse gebieden wederzijds voordeel bieden. Ook verwees de bewindsman naar de jaarlijkse strategische bilaterale dialoog die een breed scala aan onderwerpen omvat, inclusief defensieaangelegenheden.

Minister Ramdin wenste de ambassadeur en het Amerikaanse volk een oprechte en bedachtzame Memorial Day toe, namens de Surinaamse overheid en bevolking, en maakte van de gelegenheid gebruik eveneens de hartelijke groeten aan zijn ambtgenoot Anthony Blinken te sturen.

Als onderdeel van de ceremonie werd een historisch monument van de American Battle Monuments Commission onthuld en ingewijd ter ere van Amerikaanse militaire die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname hebben gediend.