Samen bouwen aan een inclusieve toekomst

In de vergaderruimte van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) werd op donderdag 17 april 2025 een bijzonder moment gemarkeerd. Minister Henry Ori ontving samen met zijn team de Presidentiële Werkgroep voor Mensen met een Beperking (MmeB), vertegenwoordigers van UNICEF en het technisch onderzoeksteam voor de officiële overhandiging van het Nationaal Beleidsplan voor Mensen met een Beperking Suriname 2025–2030.
“Dit beleidsplan biedt ons als ministerie waardevolle inzichten, met name voor het speciaal onderwijs, waar er nog belangrijke uitdagingen liggen,” benadrukte minister Ori. Het geeft richting om structureel te bouwen aan een samenleving, waar niemand wordt buitengesloten.
Het beleidsplan vormt een belangrijke mijlpaal in de gezamenlijke inzet voor een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en gelijke kansen centraal staan. Het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen met een beperking is daarbij een absolute prioriteit. Minister Ori onderstreepte het belang van dit rapport als fundament voor toekomstig beleid binnen alle ministeries.
De voorzitter van de presidentiële werkgroep, Harold Pultoo, lichtte toe dat het plan tot doel heeft mensen met een beperking te versterken in hun zelfredzaamheid. Dit gebeurt met structurele steun van zowel de overheid als UNICEF. Daarnaast is het van groot belang dat vrijgekomen middelen effectief, duurzaam en transparant worden ingezet. Met dit plan is dat haalbaar.
Het beleidsdocument is gebaseerd op grondig onderzoek naar de leefsituatie van mensen met een beperking, en kwam tot stand na brede consultatie met onder andere de president, ministers, betrokken overheidsfunctionarissen, de private sector, belangenorganisaties, de mensen met een beperking zelf en hun families.
Het beleidsplan schetst vijf centrale domeinen die richtinggevend zijn voor het beleid van 2025 tot 2030. Deze zijn uitgewerkt in twaalf prioriteitsgebieden, met concrete interventies en acties.
- Bewustwording, identificatie en interventie
- Toegang tot basisdiensten en voorzieningen
- Arbeidsmarkt, economische weerbaarheid en rechtszekerheid
- Data en onderzoek
- Recreatie, sport en cultuur
Binnen elk domein zijn de problemen, noodzakelijke maatregelen en verantwoordelijke instanties helder omschreven. Dit biedt een concreet kader voor uitvoering, opvolging en monitoring.
De werkgroep heeft een centrale rol gespeeld in het bepleiten van toegankelijkheid en inclusie in onderwijs, werk, zorg en andere sociale sectoren. Hun werk legt de nadruk op het belang van samenwerking tussen overheid, maatschappelijk middenveld, bedrijven en burgers.
“Mensen met een beperking verdienen een leven in waardigheid, met gelijke kansen op participatie. Dat vraagt om aanpassingen in gebouwen, wegen, scholen, werkplekken én in ons denken,” aldus minister Ori.
Het beleidsplan is stevig verankerd in nationale en internationale kaders, met kernwaarden als gelijkwaardigheid, non-discriminatie en kind- en gendergevoelig beleid als leidraad. Per Sustainable Development Goal (SDG) is er bovendien een vertaalslag gemaakt naar de noden en rechten van mensen met een beperking.
Het MINOWC geeft al het goede voorbeeld, aangezien er inmiddels mensen met een beperking zijn aangesteld binnen de organisatie. Minister Ori hoopt dat dit navolging krijgt binnen andere departementen en instellingen.
Dit plan is een stevige basis voor een toekomst waarin we niemand achterlaten. Het is nu aan ons allemaal om die visie samen waar te maken.