Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Minister EZ ontvangt Ambassadeur van China

De ambassadeur van China, Z.E. Liu Quan, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Dit vond plaats op donderdag 15 oktober 2020.

De ambassadeur gaf aan, dat van oudsher een goede relatie bestaat tussen China en Suriname. Deze samenwerking met ons land beslaat zowel financieel economisch gebied als politiek gebied. China heeft in het verleden Suriname gesteund op het gebied van gezondheidszorg, infrastructuur, defensie, onderwijs en cultuur en zal dit in de toekomst blijven doen.

Hij bracht bij de minister onder de aandacht dat er 1 miljard Yuan (gelijk aan ruim USD 150 miljoen) uit de “Suriname-China swap deal “beschikbaar is gesteld aan Surinaamse ondernemers voor de importen uit China.

De minister informeerde tijdens het gesprek naar specifieke exportmogelijkheden naar China en ondersteuning voor verdere technologische ontwikkeling van Surinaamse bedrijven.

Volgens de ambassadeur zijn Surinaamse vissoorten en zeevruchten zeer gewild in China vanwege de smaak en kwaliteit en hebben daardoor een hoge exportwaarde voor Suriname.

Verder benadrukte hij dat overheidsfunctionarissen via de ambassade van China in Suriname, talrijke trainingen hebben gevolgd in het verleden. Hij wil dit graag voort blijven zetten en ook de private sector in de gelegenheid stellen om zich verder te kunnen ontwikkelen door middel van trainingen.

Ambassadeur Lui Quan, is van mening dat Suriname in een goede positie verkeert om “hub” te worden van de digitale economie in het Caribisch gebied en dat Suriname deze kans zeker moet benutten. China is bereid om de Technologische Innovatie met betrekking tot de ontwikkeling van de digitale economie van Suriname te ondersteunen.

Minister Walden en de ambassadeur zijn het met elkaar eens dat de nauwe samenwerking tussen het Ministerie en de ambassade gecontinueerd moet worden. Om dit te bewerkstelligen zal een follow up gesprek volgen, waarin nader gesproken zal worden door de directoraten Ondernemerschap en Technologische Innovatie en de technische staf van de ambassade over komende projecten.

Meer nieuws