Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Minister Emanuel ziet graag oplossingsmodellen gemeenschap binnenland

Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) ziet de gemeenschappen van het binnenland graag ook oplossingsmodellen aandragen voor de problemen waarmee zij in hun woongebied kampen. De bewindsvrouw maakte ook deel uit van de regeringsdelegatie die op vrijdag 6 november 2020 in het kader van de districtsbezoeken Dritabiki in Sipaliwini heeft aangedaan. De delegatie stond onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Minister Emanuel denkt dat het binnenland wel degelijk een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Ze legt uit dat het decentralisatiebeleid van haar ministerie erop gericht is om samen met de districtscommissarissen de ontwikkeling van de gebieden ter hand te nemen.

De ROS-minister geeft aan dat bijvoorbeeld degenen die in het binnenland aan goudwinning doen een bijdrage kunnen leveren. Op die manier kan men dichterbij een oplossing voor bestaande problemen geraken. De bewindsvrouw benadrukt dat de burgervaders niet zonder geld kunnen functioneren. “Ik denk dat de gemeenschap ook kan komen met oplossingsmodellen om dit soort problemen in ieder geval beetje bij beetje aan te pakken”, aldus minister Emanuel. Zij haalt onder meer het gebrek aan elektriciteit en schoon drinkwater aan.

Volgens haar zijn de uitdagingen en knelpunten in de gebieden algemeen bekend. Aan de andere kant zijn de scholen ook nog niet van start gegaan. De minister merkt op dat de bewoners leuke ideeën hebben. Het beleid van de regering is om op dit stuk samen te werken met het traditioneel gezag. De dignitarissen zijn volgens de minister in het binnenland de vertegenwoordigers van het centrale gezag in het binnenland. “Zij handhaven de orde in het binnenland en je kan zonder hun niet werken.”

Het bezoek van de regering aan de districten en in dit geval het binnenland moet ook tegen deze achtergrond gezien worden. Behalve dat de president de mensen wil bedanken voor hun ondersteuning bij de afgelopen verkiezingen, is het ook de bedoeling om van hun te vernemen wat de noden zijn. Met de desbetreffende ministers kan er dan gelijk afgestemd worden welke problemen heel snel aangepakt kunnen worden.

De regeringsdelegatie heeft op Dritabiki overleg gevoerd met granman Bono Velantie. Het ging in grote lijnen om een kennismakingsbezoek. Afgesproken is dat er een vervolgbezoek komt. Minister Emanuel uit zich ook tevreden over de wijze waarom met COVID-19 wordt omgegaan op Dritabiki. Normaliter is dat een delegatie in haar geheel door het hoogste gezag wordt ontvangen, echter vanwege de COVID-19 maatregelen werden de president en vicepresident door de granman verwelkomd.

Meer nieuws