Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Minister Amoksi gaat in op actuele zaken; belangrijke conceptwetten goedgekeurd

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft tijdens de recente persconferentie na de regeringsraadvergadering (RRV) diverse belangrijke besluiten en initiatieven aangekondigd. Tijdens de regeringsvergadering is de conceptwet Rechtspraak Belastingen goedgekeurd. De wet zal nu naar de Staatsraad gaan, en komt tenslotte in De Nationale Assemblee (DNA) voor openbare behandeling. “De goedkeuring van deze wet betekent dat belastingwetgeving wordt opgenomen in het systeem van het Hof van Justitie. Dit houdt in dat zaken in eerste aanleg bij de kantonrechter kunnen worden aangebracht en in hoger beroep bij het Hof van Justitie”, aldus de bewindsman op woensdag 29 mei.

De conceptwet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden is ook goedgekeurd. Deze wet geeft de politie meer handvatten voor de opsporing van daders van strafbare feiten, zoals het uitvoeren van inkijkoperaties, het aftappen van telefoongesprekken, het schaduwen van verdachten, en tal van andere bevoegdheden die aan Justitie en Politie toekomen. De minister stelde dat er wel een balans moet zijn tussen extra bevoegdheden van de politie en de privacy van burgers. “Daarom wordt er ook gewerkt aan privacywetgeving om enerzijds bevoegdheden te geven en anderzijds de bescherming van mensenrechten te waarborgen”, merkte de regeringsfunctionaris op.

Minister Amoksi meldde ook dat hij van de Braziliaanse autoriteiten heeft vernomen dat de verdachte Joel Martinus, tegen wie een red notice was uitgevaardigd op verzoek van het openbaar ministerie (OM), is aangehouden in het zuiderbuurland. De communicatie zal verder verlopen tussen het OM en de Braziliaanse autoriteiten. Nadere informatie kon de minister niet verstrekken. Een andere melding vanuit de Braziliaanse autoriteiten betrof een noodlanding van een militair vliegtuig van de Braziliaanse overheid.

Tenslotte gaf de bewindsman een cijfermatige update over het verloop van het project Zero Tolerance. Tussen 21 april en 15 mei zijn er landelijk 227 roadblocks gehouden. Er zijn 64 snelrecht processen-verbaal uitgeschreven, die goed zijn voor bijna SRD 28.000 aan boetes. Een totaal van SRD 2150 aan boetes is ter plekke betaald. Ook zijn er goederen in beslag genomen, zoals sigaretten, alcohol, messen, scharen, rijwielen, drugs en voertuigen. Tussen 1 april en 14 mei zijn er 232 verdachten aangehouden voor verschillende strafbare feiten, waarbij personen van verschillende nationaliteiten betrokken waren.

Meer nieuws

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting De 4de vergadering van de CARICOM-Spanje Gezamenlijke Commissie, vond in hybride format, plaats vanuit Georgetown, Guyana op donderdag 18 juli 2024. De vergadering werd