Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Meer aandacht en mogelijkheden voor de mens met een beperking

“Internationale Dag voor de Mensen met een Beperking” wordt jaarlijks herdacht op 03 december. Deze dag is in het jaar 1992 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking meer aandacht te schenken in tegenstelling tot het verleden waarbij deze groep weinig of geen mogelijkheden had. Deze internationale herdenkingsdag heeft ook de aandacht in Suriname.

In verband met deze Internationale Dag voor de mens met een beperking heeft het Pedologisch Instituut, een afdeling van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een Mini Expo georganiseerd, waarbij er leerlingen met een beperking hun creativiteit hebben getoond middels tekeningen. Voorafgaand aan deze bijzondere dag voor de mens met een beperking was er een tekenproject georganiseerd. De leerlingen van 8 scholen op verschillende niveau’s hadden gedurende twee weken de gelegenheid om een tekening in te leveren bij het Pedologisch Instituut aan de Commwijnestraat 31. Hierbij mochten ze kiezen uit een viertal thema’s te weten; Covid- 19 pandemie, MoHanA, een schoon milieu en gelijke kansen en rechten. “Gelijke kansen en rechten mag natuurlijk niet ontbreken, want het gaat op deze dag juist om de bewustwording naar de waardigheid van de mensen met een beperking en het streven naar gelijke kansen en rechten in de maatschappij, aldus mevrouw Genevra Fujooah, één van de organisatoren van de mini expo, alsook werkzaam bij het Pedologisch Instituut.

De allerbeste tekeningen waren te bezichtigen tijdens de mini expo, maar vanwege de Covid-19 maatregelen konden per school slechts drie leerlingen onder begeleiding van één leerkracht de expo bezoeken en hun prijzen in ontvangst nemen. Mevrouw Weibolt, Tamira is één van de begeleiders van Speciaal Onderwijs Lamtorostraat. Zij is zeer ingenomen met de herdenking van de Internationale Dag voor de mens met een beperking, omdat ze wel vaak ervaart dat deze groep niet de optimale aandacht krijgt.  Het is haar streven om haar leerlingen, maar ook anderen de nodige aandacht en tijd te geven. “De leerlingen hebben hun talent getoond met de tekeningen en verdienen het om aanwezig te zijn tijdens de mini expo om hun eigen tekening te bewonderen en de prijs te ontvangen”. Dit geeft de enthousiaste leerkracht van SO Lamtorostraat aan.

Mevrouw Fujooah pleit dat het bewustzijnsproces zal toenemen over de mensen met een beperking op het gebied van onderwijs, sport, werkfaciliteiten, duurzaamheid van beleid, zoals het uitvoeren van de wet op Speciaal Onderwijs (december 2019) en alle andere zaken die van belang zijn voor de optimale ontwikkeling en welzijn van deze speciale groep in onze samenleving.

Meer nieuws