Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Leden Tweede Kamer op bezoek bij president Santokhi

Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden hebben hun opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. De groep maakt deel uit van het nieuwe parlement dat in november vorig jaar in Nederland is gekozen. Het bezoek aan Suriname is bedoeld om kennis te maken met het Surinaamse parlement, de regering en de rechtsinstituten in ons land, en de samenwerking te versterken. De Kamerleden reizen hierna af naar Brazilië.

In het gesprek op maandag 6 mei 2024 is met het staatshoofd gesproken over de relatie tussen de beide landen, de internationale context, de ontwikkelingen in de wereld en de effecten daarvan op Suriname. Er is ook nadrukkelijk ingegaan op de verkiezingen die in Nederland zijn gehouden en wat daaruit is gekomen. Er is nog geen regering in Nederland geformaliseerd. Voor president Santokhi was het belangrijk om te weten of de ‘Suriname-politiek’ die Nederland in de afgelopen jaren heeft gevoerd onder leiding van premier Rutte, voortgezet zal worden. Deze actieve buitenlandse politiek heeft de relaties tussen beide landen nauwer aangehaald en tot een hoog niveau gebracht. Het staatshoofd is benieuwd naar de verdere formatie van de nieuwe regering en wat diens buitenlandse politiek ten aanzien van Suriname zal zijn.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die aanwezig was tijdens de meeting, benadrukte dat hoewel er weinig veranderingen worden verwacht, het noodzakelijk is rekening te houden met mogelijke deelname van andere politieke partijen aan de nieuwe regeringscoalitie. “Van onze kant uit is natuurlijk ook belangstelling getoond voor de verkiezingen die volgend jaar in Suriname worden gehouden. We hebben nadrukkelijk gezegd dat er een traject is afgelegd van het verbeteren van het internationale profiel van Suriname”, merkte de bewindsman op. De delegatie toonde interesse in Surinames internationale positie en investeringsklimaat. President Santokhi stond stil bij het belang van evenwichtige relaties en economische hervormingen om financiële problemen uit het verleden te voorkomen.

Het staatshoofd en de Kamerleden hebben van gedachten gewisseld over de schuldherschikking. Nederland heeft Suriname altijd gesteund binnen de Raad van Bestuur van het IMF. Ook met betrekking tot de Parisclub-onderhandelingen heeft Nederland een belangrijke bijdrage geleverd. “Uiteraard zal dit alleen maar een begin zijn van de relatie met de nieuwe Tweede Kamer. De afspraak is dat we dus gewoon regelmatig contact hebben. De delegatie zal ook spreken met een aantal andere ministers, meer op hun specifieke deelgebieden en ze zullen ook een gesprek hebben met het parlement”, luidt de reactie van minister Ramdin op het bezoek van de Kamerleden.

 

Meer nieuws