
Op maandag 14 april 2025 heeft Suriname geschiedenis geschreven. Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) ofwel het Directoraat Ruimtelijke Ordening, heeft de Structuurvisie voor de Ruimtelijke Ontwikkeling van Suriname gelanceerd in High Rise Assuria. Meer dan 100 stakeholders uit de publieke en private sector, NGO’s en internationale organisaties zijn ingeleid in de inhoud en doelstellingen van de Structuurvisie.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Republiek Suriname is er een visie voor de ruimtelijke ontwikkeling van het land op lange termijn, 2025-2050, geformuleerd met als doel het gericht maken van beleid op Sociaal en Economisch gebied.
De Structuurvisie van Suriname, samen met de Groene Ontwikkelingsstrategie zullen leidend zijn bij het formuleren van Meerjaren Ontwikkelingsplannen (MOP), welke als beleidsplannen dienen voor de verschillende regeringen.
De Structuurvisie is gedurende de periode van 2021 – 2023 tot stand gekomen met de betrokkenheid van stakeholders waaronder, de overheid en haar werkarmen en commissies en autoriteiten, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden als NGO’s, maatschappelijke organisaties, Inheemse en Tribale vertegenwoordigers en andere soortgelijke instituten met hun diversiteit aan doelstellingen.
Voor het optimaal beleven van een ideale woon-, werk- en recreatiegenot, is een geordende omgeving een noodzaak. Hierbij is van eminent belang het creëren van een goede en gezonde fysieke leefomgeving, waarbij rekening gehouden moet worden met de ambities van de mens en of het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.
Zonder een goed beleid op het gebied van ruimtelijke ordening is het niet mogelijk om de economie goed te plannen. Ruimtelijke ordening speelt dus een cruciale rol en vormt de basis voor de duurzame sociale en economische ontwikkeling van het land en voor de verbetering van het werk-, woon- en leefklimaat.

Minister Marciano Dasai onderstreepte tijdens zijn toespraak dit belang aan de hand van een krachtige metafoor: “Een bouwproject zonder ontwerp leidt tot chaos.” Bij zijn aantreden trof hij talloze plannen aan zonder samenhang, wat volgens hem het risico met zich meebracht dat Suriname zijn unieke status als carbon-negatief land zou verliezen. Met de Structuurvisie wil het ministerie integraal en gericht toewerken naar duurzame ontwikkeling. Hij introduceerde ook het concept van een Spatial Intelligence Hub, waarin ruimtelijke data verzameld en geanalyseerd wordt ter ondersteuning van beleid.
Als uitgangspunten voor de formulering van de visie zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties gehanteerd. Deze Structuurvisie beschrijft hoe het land ruimtelijk ontwikkeld kan worden. Dit is beschreven per District en ook per Regio om vervolgens hieruit structuur- en bestemmingsplannen te maken.

Directeur Milieu, dhr. Ritesh Sardjoe, benadrukte in zijn bijdrage het belang van milieubescherming in het ruimtelijke beleid. Hij benoemde vier kernpunten: het behoud van natuurlijke rijkdommen, bevordering van een schoon milieu, versterking van klimaatweerbaarheid, en het behoud van Surinames indrukwekkende bosbedekking van 93%. De Structuurvisie moet volgens hem zorgen voor een planmatige inrichting van het ruimtegebruik, onder andere door toepassing van Climate Smart Infrastructure, waarmee kwetsbare gebieden beter beschermd kunnen worden tegen de effecten van klimaatverandering.
Het is een mijlpaal voor het Ministerie van ROM en in het bijzonder voor Suriname, aangezien er eindelijk een Structuurvisie voor de ruimtelijke ontwikkeling van Suriname tot stand is gekomen, waardoor ons grondgebied planmatig kan worden ingericht voor een lange termijn, in dit geval voor een periode van 25 jaren, namelijk 2025 – 2050.
Een Structuurvisie is een strategisch beleidsdocument, waarin de overheid haar ruimtelijk beleid vastlegt en inzicht biedt in de wijze waarop zij haar voornemens denkt te realiseren. De Structuurvisie zal resulteren in het realiseren van een integrale duurzame en evenwichtige (her)ontwikkeling van het grondgebied van Suriname. Dit kan bereikt worden met gezamenlijke inspanning.

Wnd. Directeur Ruimtelijke Ordening, mw. Claudine Sakimin, gaf in haar toespraak aan dat het ministerie sinds haar oprichting in 2020 met beperkt technisch kader hard heeft gewerkt aan het scheppen van de nodige randvoorwaarden voor ruimtelijke planning. Ze stelde dat deze visie het resultaat is van brede participatie van belanghebbenden en dat hiermee eindelijk de basis is gelegd voor een strategisch en planmatig ingericht Suriname. Ze sprak haar waardering uit voor de inzet van alle betrokkenen en riep op om gezamenlijk verder te bouwen aan een groen en veerkrachtig Suriname: “Een land waar toekomstige generaties trots op kunnen zijn.”
Het Structuurvisie-document werd door de Wnd. Directeur Ruimtelijke Ordening, mw. Claudine Sakimin aan de Minister van ROM, dhr. Marciano Dasai overhandigd.
