Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kunstenaar Soeki Irodikromo met staatseer ten grave gedragen

Kunstenaar Soekidjan Irodikromo, meer bekend als Soeki, heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Op 19 augustus 2020 werd hij met staatseer ten grave gedragen. De uitvaartdienst werd gehouden op het terrein van Sana Budaya. Met inachtneming van alle COVID-19 regels mochten families en vrienden afscheid nemen. “Een cultuuricoon en een belangrijke kunstenaar in Suriname. Zijn levendigheid, doorzetting en bijzonder inspiratievermogen zullen ons altijd tot voorbeeld zijn.” Zo luidde de ode van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) aan Soeki Irodikromo. De vermaarde kunstenaar was enige tijd ziek en bezweek op 18 augustus 2020.

“Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur weergeeft Soeki’s betrokkenheid, invloed en drive die hij heeft gegeven ten behoeve van de Surinaamse Kunst en Cultuur. Hij heeft Suriname op de kaart geplaatst. Overal, ook internationaal, zijn de werken van deze kunstenaar te zien, door deelname aan verschillende kunstexposities. Ons land heeft hij daardoor kunstzinnig uitgedragen.” Dit zegt Elvira Sandie, directeur van het directoraat Cultuur, die aanwezig was bij de uitvaart.

De uitvaartdienst werd gehouden met in achtneming van de COVID-19 regels in de grote zaal op het terrein van Sana Budaya, waar ook de Gunungan staat die bapak Soeki heeft ontworpen. Op een schilderdoek mochten de aanwezigen iets schilderen, naast het intekenen in het condeleanceregister. Ook waren er portretten van de albekende kunstenaar geëtaleerd. Na de uitvaartdienst werd de stoet onder begeleiding van militairgezag gebracht naar de F.I.G.S. Istana Begraafplaats op de hoek Anamoe-/Jozef Israëlstraat. Daarna werden saluutschoten in de lucht gelost. De overhandiging van de Surinaamse vlag, die op de kist was, werd overhandigd aan de weduwe. Als laatst werd Soeki verder begeleid naar zijn laatste rustplaats.

De nabestaanden, kunst- en cultuurwereld en ook Suriname worden gecondoleerd met het smartelijk verlies van bapak Soeki Irodikromo.

Meer nieuws