Facebook
WhatsApp
LinkedIn

India doneert 50.000 doses AstraZeneca; dinsdag kickoff vaccinatie

De Indiase regering doet een gift van 50.000 AstraZeneca COVID-19-vaccins aan Suriname. Hiervan heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid melding gemaakt tijdens de COVID-19-persconferentie op vrijdag 19 februari 2021. De vaccins zijn afkomstig van het Serum Instituut of India. Deze partij komt bovenop de donatie van 1000 doses vaccins, eveneens AstraZeneca, die de Surinaamse overheid recentelijk van Barabados heeft ontvangen. De tweede donatie komt dit keer rechtstreeks uit India. Volgens de bewindsman is de donatie uit het Aziatische land binnen enkele dagen een feit. 

“De logistieke organisatie wordt reeds opgezet. Er is contact met de Indiase regering en de concrete datum worden komende dagen bekendgemaakt”, aldus de bewindsman. Het zal zal betekenen dat Suriname 51.000 doses van het AstraZeneca-vaccin uit India in voorraad zal hebben.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgelopen maandag het gebruik van dit vaccin als emergency use goedgekeurd voor alle leeftijden boven 18 jaar. Minister Ramadhin zegt hiermee de Surinaamse overheid ook groenlicht heeft voor de voorbereidingen van haar vaccinatieplan. Immers, eerder was aangegeven dat de vaccinatie alleen van start gaat wanneer er goedkeuring is van de WHO.  Deze voorbereidingen zijn thans volop in gang. Het lag aanvankelijk in de bedoeling om aanstaande maandag 22 februari 2021 de kickoff te geven. Echter, vanwege de uitvaart van de op donderdag 18 februari overleden patholoog-anatoom professor dr. Albert Vrede is in overleg met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) besloten de kickoff met een dag te verschuiven. Het AZP is namelijk betrokken bij zowel de organisatie van de kickoff als de uitvaart van maandag.

De eerste AstraZeneca-vaccins zullen dus dinsdag in het auditorium van het AZP toegediend worden aan een geselecteerde groep frontliniewerkers. Na deze kickoff zal het vaccinatieplan zoals opgezet worden uitgevoerd. Voor de eerste keer zijn de nodige randvoorwaarden zoals medische back-up, intake en alles wat het proces vraagt in place gebracht. De pers heeft ook toegang en de mogelijkheid om vragen te stellen. “Er is transparantie in dit proces”, zegt de bewindsman. Hij geeft aan dat op dit moment deskundigen bezig zijn met de training van de verpleegkundigen en andere in dit traject betrokken personen.

Meer nieuws

MINOWC doneert SRD 20.000 aan Huize Tyltyl

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) heeft een donatie van SRD 20.000 overhandigd aan Huize Tyltyl. Dit initiatief, genomen door het directoraat voor