Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

ILO roept de wereld op om beloftes over kinderarbeid na te komen

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft op woensdag 12 juni 2024 een statement gegeven in verband met ‘Werelddag tegen Kinderarbeid’ (World Day Against Child Labour / Internationale Dag tegen Kinderarbeid), waarover het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) u wenst te informeren. Elke 12 juni bundelt de ILO haar krachten met ILO-leden en partners over de hele wereld om de Werelddag tegen Kinderarbeid te herdenken. Het thema dit jaar is: ‘Laten we onze beloftes nakomen: maak een einde aan kinderarbeid!’

De Werelddag van dit jaar zal zich richten op het vieren van de 25e verjaardag van de goedkeuring van het ILO-verdrag nr. 182 over de ergste vormen van kinderarbeid (1999), wat in 2020 het eerste ILO-verdrag was dat universeel werd geratificeerd. Hoewel er volgens de ILO door de jaren heen veel vooruitgang is geboekt bij het terugdringen van kinderarbeid wereldwijd, is er de afgelopen jaren sprake van een omslag in de mondiale trends. Het is volgns de ILO nu meer dan ooit belangrijk om de krachten te bundelen waardoor te nemen acties in de lindlanden kunnen worden versneld om een ​​einde te maken aan kinderarbeid in al zijn vormen.  

Met de goedkeuring van Sustainable Development Goal Target 8.7 heeft de internationale gemeenschap zich volgens de ILO ertoe verbonden kinderarbeid in al zijn vormen tegen 2025 uit te bannen. De ILO is verheugd te vermelden dat regeringen over de hele wereld de ILO-verdragen over kinderarbeid hebben geratificeerd. Het Verdrag nr. 182 over de ergste vormen van kinderarbeid, is geratificeerd door alle 187 ILO-landen, terwijl het Verdrag nr. 138 voor de minimumleeftijd voor toelating tot werk, is geratificeerd door 176 lidstaten.

De ILO verwijst naar de Durban Call to Action, aangenomen door afgevaardigden na de vijfde mondiale conferentie over de uitbanning van kinderarbeid in 2022, die richtlijnen geeft hoe een einde te brengen aan kinderarbeid. De ILO benadrukt dat nu het moment is om de uitbanning van kinderarbeid werkelijkheid te maken. Het ministerie van AWJ heeft eerder al een persbericht uitgegeven in verband met de ‘Werelddag tegen Kinderarbeid’ over de specifieke inspanningen van Suriname in de strijd tegen kinderarbeid.

Paramaribo, 12 juni 2024

Communicatie Unit,

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken