In het kader van de uitvoering van het Decent Work Country Programme Suriname III (DWCP SU III) heeft de Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR) in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een vierdaagse workshop, getiteld “Developing the trade union agenda for advancing a just transition towards a greener future with decent jobs in Suriname”, georganiseerd voor de vakbeweging. Zowel RAVAKSUR als de ILO willen hiermee benadrukken dat sociale dialoog een belangrijk instrument is om een rechtvaardige overgang naar duurzame ontwikkeling, inclusief de waarborging en creatie van banen, te garanderen. De workshop ging op zondag 6 oktober van start in het SIVIS.
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) gaf tijdens de openingsceremonie van de training aan, dat hij tevreden is met de staat en het niveau van sociale dialoog in ons land. De bewindsman verwees daarbij naar de organen en instituten voor sociale dialoog, die in het leven zijn geroepen en zich van hun taak kwijten, maar ook het actief en regelmatig overleg tussen de regering en de vakbeweging in de afgelopen jaren. De minister prees de vakbondsleiders, die zich standvastig hebben getoond en continu zijn ingegaan op uitnodigingen van de regering om issues te bespreken, omdat zij hebben begrepen dat sociale dialoog essentieel is om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarvoor Suriname stond en nog steeds staat.
Mac Andrew verzekerde zijn gehoor, dat hij heeft mogen ervaren dat de vakbeweging haar verantwoordelijkheid tegenover de samenleving uiterst serieus neemt en dat het belang van de werkenden en van ons land te allen tijde voorop gestaan heeft tijdens de gesprekken met de regering. De bewindsman gaf aan het daarom jammer te vinden, dat vakbondsleiders onnodig allerlei beschuldigingen hebben moeten aanhoren in de afgelopen jaren, zelfs van collega vakbondsleiders, met name dat ze omgekocht zijn geworden met tjauwmin. Volgens Mac Andrew zijn deze beschuldigingen naast kortzichtig en kinderachtig, ook tekenend voor de onvolwassenheid van de Surinaamse samenleving voor wat betreft het voeren van sociale dialoog. De bewindsman gaf aan, dat hij in de regio, met name Barbados heeft meegemaakt, dat vakbondsleiders dineerden met de Premier, maar dat er geen negatieve reacties volgden, omdat de samenleving in Barbados het belang van sociale dialoog reeds decennialang onderkent en dus een volwassen opstelling etaleert.
Sociale dialoog zal volgens Mac Andrew het ook mogelijk maken, dat alle betrokken partijen inspraak hebben in de ontwikkeling van beleidsmaatregelen, die nodig zijn voor de transitie naar een groene en formele economie. Dit zal ervoor zorgen dat beleidsmaatregelen breed gedragen worden en dat rekening gehouden wordt met de belangen van de sociale partners en de samenleving. De minister gaf aan dat er landelijk veel uitdagingen zijn, die slechts collectief aangepakt kunnen worden en dat daarom sociale dialoog tussen de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven onontbeerlijk is. Hij kon niet genoeg benadrukken dat alleen door sociale dialoog er een gezamenlijke aanpak ontwikkeld kan worden, die uiteindelijk moet uitmonden in duurzame ontwikkeling.
Naast de Minister van AWJ, voerden ook Vera Guseva – ILO Specialist Workers’ Activities, Armand Zunder – Woordvoerder van RAVAKSUR en Glenn Piroe – Voorzitter van de Nationale Decent Work Commissie het woord tijdens de openingsceremonie. Zij wezen op het belang van duurzame en productieve sociale dialoog, zeker in de context van een just transition en duurzame ontwikkeling.
Na de openingstoespraken heeft een korte paneldiscussie plaatsgevonden, waarbij naast de sprekers ook Kamlesh Ganesh, onderdirecteur van VSB en Victor Jones, directeur van SIVIS hebben geparticipeerd. Verwachtbaar is dat deze 4-daagse training zal leiden tot versterking van capaciteit binnen de vakbeweging. De training, die verzorgd wordt door de ILO Consultant Coen van der Veer in het SIVIS, loopt op woensdag 9 oktober af.
Paramaribo, 7 oktober 2024
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken