Minister Steven Mac Andrew en John Bliek, ILO Enterprise Specialist, hebben de voortgang van het Decent Work Country Programme (DWCP SU III 2023-2026), met name de aandachtsgebieden gericht op ondernemerschap, formalisering en groene transitie, geëvalueerd. Deze aandachtsgebieden worden door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) beschouwd als belangrijke pijlers voor inclusieve en duurzame economische groei, welke gebaseerd is op waardig werk en sociale rechtvaardigheid.
Uit de bespreking, die plaatsvond op dinsdag 19 november 2024, is gebleken dat Suriname goede vorderingen maakt bij het implementeren van deze pijlers. Bij deze gelegenheid was ook de ILO-nationale projectcoördinator, Shoblina Chotkan-Somai, aanwezig. Tijdens de bespreking is verwezen naar het gefaseerde just transition-proces. Hierbij ligt de nadruk op een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie, met speciale aandacht voor het welzijn van werknemers die mogelijk negatief worden beïnvloed door de veranderingen. Het idee achter een rechtvaardige transitie is dat de verschuiving naar een groenere, duurzamere economie niet ten koste mag gaan van werkgelegenheid of sociale gelijkheid.
In dit kader zijn enkele belangrijke studies uitgevoerd, waaronder:
- Een sector selectie en waardeketenanalyse van ecotoerisme en houtverwerking.
- Een onderzoek naar de barrières en kansen voor micro- en kleine bedrijven om te formaliseren.
- Een assessment van het sociaal beschermingssysteem.
- Een studie naar de vaardigheden die nodig zijn voor groene banen in Suriname.
Daarnaast zijn er diverse trainingen georganiseerd over just transition, formalisering en sociale dialoog.
Deze initiatieven hebben bijgedragen aan de instelling van het Just Transition Committee. Dit committee bevordert samenwerking tussen sociale partners en andere relevante stakeholders, zoals het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Dit ministerie is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de Surinaamse Green Development Strategy (Groene Ontwikkelingsstrategie).
Het Ministerie van AWJ en de ILO blijven zich inzetten voor de noodzakelijke capaciteitsversterking van de verschillende afdelingen binnen het ministerie om verdere vooruitgang te boeken. Het doel is om beleidskaders te bevorderen die economische groei combineren met milieubescherming en sociale rechtvaardigheid. Het Ministerie van AWJ en de ILO benadrukken dat een rechtvaardige transitie essentieel is om ervoor te zorgen dat werknemers en gemeenschappen niet achterblijven tijdens de overgang naar een groene economie.
Paramaribo, 20 november 2024
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken
V.l.n.r.: ILO-nationale projectcoördinator Shoblina Chotkan-Somai, ILO Enterprise Specialist John Bliek en minister Steven Mac Andrew.