Suriname onderhoudt als onafhankelijke natie met verschillende landen internationale betrekkingen. Enkele van deze landen worden in ons land vertegenwoordigd door honorair consuls, die op hun beurt rapporteren aan de niet hier residerende ambassadeurs van die naties. Het is van belang dat deze vertegenwoordigers geïnformeerd worden over de beleidsinzichten en het buitenlands beleid van de regering. In dit kader heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking op dinsdag 15 september een ontmoeting gehad met een tweede groep van honorair consuls. Zij werden net als de eerste groep, die op 8 september werd ontvangen, geïnformeerd over het regeringsbeleid.
De honorair consuls hebben zich ingenomen getoond met de bespreking met de bewindsman. Henk Esajas, die al ruim 30 jaar honorair consul voor Mexico in Suriname is, spreekt van een uitstekend en verhelderend gesprek. Hij noemt het een goede insteek van minister Ramdin om al in een vroeg stadium de vertegenwoordigers van bevriende naties erbij te halen. “Wat vandaag besproken is, brengt ons dichterbij de bilaterale betrekkingen,” aldus Esajas, die zegt dat deze betrekkingen af en toe verzanden in het geopolitieke. Hij voegt eraan toe dat de bespreking vandaag de belangen tussen Suriname en Mexico direct raakt, hetgeen als positief is ervaren.
Egonlyndon Audhoe, die in Suriname vertegenwoordiger is van de Filipijnen, zegt dat het belangrijk voor de honorair consuls is om het nieuwe beleid van de nieuwe regering te vernemen. Hij zegt dat deze groep vertegenwoordigers dwars door alle dimensie een brugfunctie vervullen. Ze hebben als belangrijke rol Suriname in de internationale samenwerking te linken aan de rest van de wereld. Volgens Audhoe is de relatie tussen Suriname en de Filipijnen nog een hele jonge, maar er zijn veel plannen en intenties. Hij noemt het zijn taak deze om te zetten naar realiteit voor Suriname.
Tot de groep die vandaag werd ontvangen behoorde ook Timothy van Ommeren, honorair consul van Zuid-Korea in Suriname. Hij gaf aan dat tijdens het overleg met minister Ramdin ook de nadruk is gelegd op zaken doen. Van Ommeren brengt in herinnering dat Suriname het enige land van het Caribisch gebied is dat tijdens de wereldoorlog soldaten heeft geleverd aan Zuid-Korea. De banden met Zuid-Korea bestaan er sedert 1975.
Volgens minister Ramdin moet er goed contact worden onderhouden met de honorair consuls omdat ze meer kunnen betekenen voor Suriname. Aan de andere kant moet Suriname zich ook presenteren als een democratisch land waar recht en wet geldt, internationale normen gerespecteerd worden op het stuk van mensenrechten en politieke rechten en een waar men goed bestuur wil hebben. Verder ook als een land waar investeerders op een zakelijke voorspelbare manier verwelkomd kunnen worden alsook hun investeringen beoordelen. De bewindsman heeft op de honorair consuls het beroep gedaan om actiever te zijn in het land en vaker bijelkaar te komen. Zelfs zal hij ernaar toe werken om als minister 1-2 keer per jaar met de vertegenwoordigers bijelkaar te komen.