De COVID-19-crisis heeft de onderwijssector aanzienlijk getroffen. Schoolsluitingen brengen hoge sociale en economische kosten met zich mee en verergeren reeds bestaande ongelijkheden binnen het onderwijssysteem.
Ondanks de COVID-19 besmettingen wereldwijd toenemen raadt de Executive Director van de UNICEF, Henrietta Fore, het af om de scholen te sluiten. Volgens Fore, “is het bewijs duidelijk” en verdere langdurige, landelijke schoolsluitingen, resulterend in beperkte middelen voor studenten, leraren en ouders – en gebrek aan toegang tot leren op afstand – zou ernstige gevolgen hebben. “Deze sluitingen hebben tientallen jaren van vooruitgang in het onderwijs teniet gedaan en de kindertijd onherkenbaar gemaakt. Er is een schaduwpandemie van kinderarbeid, kindhuwelijken en geestelijke gezondheidsproblemen ontstaan”, zei Fore.
Ook de UNESCO heeft een lijst gepubliceerd met nadelige gevolgen van het sluiten van de scholen. Verwarring en stress voor leraren, ouders die niet voorbereid zijn op afstand- en thuisonderwijs, toename aan drop-outs, verhoogde blootstelling aan geweld en uitbuiting en sociale isolatie zijn er enkelen van.
Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) deelt de mening van het UNICEF en de UNESCO en zal, voor zolang het verantwoord is, de scholen niet sluiten. Belangrijk is wel dat een ieder zich aan de MoHaNa-regels houdt en het schoolgaan zo veilig mogelijk maakt.
https://news.un.org/en/story/2021/12/1108222
https://en.unesco.org/covid19/educationresponse/consequences