Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Herdenking 258 jaar Samaaka Daka

Op 19 september 1762, vandaag 258 jaar geleden tekenden de Saramacaners, Samaaka, een definitief vredesverdrag met het bestuur van de toen nog Nederlandse kolonie Suriname. Om deze dag op een waardige wijze te blijven herdenken, werd er volgens traditie hedenochtend een plengoffer gegoten.

Rinaldo Huur, voorzitter van de Stichting Samaaka Daka, benadrukte tijdens zijn toespraak hoe groot het belang is van eenheid binnen de Saramacaanse samenleving. Hij gaf ook aan dat het leefgebied meer tot ontwikkeling moet worden gebracht, waarbij de volledige ondersteuning vanuit vooral de Saramacaanse gemeenschap noodzakelijk is. “We zijn in het achterland en er is heel veel potentie. Als jij je niet Saramacaner voelt, zal niemand dat voor je voelen. Samaaka yu seey (s.y.s.)! “, aldus de voorzitter. Hij voegde er ook aan toe dat de ontwikkeling en vooruitgang alleen zal komen als de bewustwording en de eenheid op gang komen.

Ondervoorzitter van de stichting, Ifna Vrede, tevens kapitein van het district Brokopondo, gaf aan dat deze dag een heel bijzondere dag is, aangezien de vrijheid welke verkregen is op deze dag, niet zonder slag of stoot is gegaan. Mede hierdoor is het traditioneel ontzag ontstaan, welke de verantwoordelijkheid kreeg om het volk te leiden. Ook Vrede merkte op dat er veel werk aan de winkel is qua ontwikkeling binnen deze gemeenschap, waarvan het grootste deel woonachtig is in het Boven-Suriname gebied.

De ondervoorzitter pleit voor kwalitatief onderwijs en stimulering van ondernemerschap door de regering. “Ondernemerschap moet ervoor zorgen dat we niet te veel afhankelijk zijn van Paramaribo. Een stukje decentralisatie, niet alleen van beleid, maar ook van het leven van alle dag, moet daardoor zichtbaar zijn. Dit wordt natuurlijk ook een stuk gemakkelijker voor de overheid”, aldus de kapitein.

Wensley Misiedjan, directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, woonde de plechtigheden ook bij en bracht de felicitaties over aan de Saramacaanse gemeenschap, namens minister Gracia Emanuel. Onder de aanwezigen bevonden zich verder Iwan Wijngaarde, verschillende vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en van de regering.

Meer nieuws