Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Gezamenlijke verklaring Volksgezondheid en TCT betreft repatrianten

De ministeries van Volksgezondheid en van Transport, Communicatie en Toerisme hebben diverse klachten gekregen over de perikelen rond de bewaking van woningen van repatrianten uit Nederland met de vlucht van dinsdag 6 oktober 2020, waarbij repatrianten uit Nederland die in thuisquarantaine wilden, verplicht werden gesteld om een overeenkomst met een beveiligingsbedrijf te tekenen. De ministeries wensen hierbij duidelijk te stellen dat de keus voor het beveiligingsbedrijf op een onduidelijke wijze heeft plaatsgevonden. Omstandigheden die hebben geleid tot de keus om goedkeuring te geven voor beveiligde zelfquarantaine zijn o.a. het feit dat op de vlucht van 6 oktober 2020 slechts 10 personen een boeking voor hotelquarantaine hadden. Om de veiligheid en gezondheid van de samenleving te beschermen werd er toestemming gegeven voor zelfquarantaine, maar dan wel onder de voorwaarde dat dit beveiligd zou plaatsvinden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in eerdere officiële bekendmakingen duidelijk gesteld dat repatrianten en toeristen, vanwege de stijging van COVID-besmettingen in Nederland bij terugkeer naar Suriname een negatieve PCR-test moeten overleggen. Tevens wordt eenieder in quarantaine geplaatst voor de periode van 10 dagen in een SHATA-accommodatie die betaald dient te worden door de passagier. De lijsten van hotels zijn beschikbaar voor een ieder via de reisbureaus, vliegmaatschappijen en op de website van het BOG (www.bogsuriname.com).

In de voorgaande week werd, vanwege de drastische stijging van COVID-infecties in Nederland, aan reizigers uit Nederland geadviseerd om in zelfquarantaine te gaan. Echter zijn er duidelijke indicaties dat dit advies genegeerd werd en er zelf besmettingen hebben plaatsgevonden en de quarantaineregel werd overtreden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in overleg met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme inmiddels besloten dat er voorlopig GEEN thuisquarantaine zal worden toegestaan. Personen die een eigen beschikbare woning bezitten, mogen een verzoek richten voor zelfquarantaine op het e-mail adres quarantainehotel@gmail.com, 10 dagen voor afreisdatum. Dit verzoek zal in onderzoek worden genomen en betrokkene zal na goedkeuring en overleg voorwaardelijk in zelfquarantaine geplaatst worden.

Er is reeds door gecommuniceerd naar de vliegmaatschappijen dat ingaande heden 08 oktober 2020, de voorwaarden welke gesteld zijn door het ministerie van Volksgezondheid (negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur, reisverzekering met covid-19 dekking en verplichte quarantaine-hotel boeking) strikt gecontroleerd dienen te worden bij het instappen in Nederland. Indien mocht blijken dat passagiers in Suriname aankomen zonder te voldoen aan gestelde voorwaarden, zal de luchtvaartmaatschappij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden.

Het ministerie van Volksgezondheid roept eenieder op die naar Suriname wenst af te reizen, om rekening te houden met de volgende zaken:

  1. Indien u ziek bent wordt afgeraden te reizen
  2. Indien het niet-essentieel is, reis dan niet.
  3. Er wordt geadviseerd de gestelde voorwaarden goed door te nemen en indien u zult afreizen dient u aan gestelde voorwaarden te voldoen.

Indien u op de vlucht van 06 oktober 2020 een overeenkomst hebt getekend waar u akkoord bent gegaan met beveiliging door een beveiligingsbedrijf, kan hierbij worden vermeld dat deze overeenkomst nietig wordt verklaard. De overheidsautoriteiten zullen met diverse actoren binnen de beveiligingssector spoedig aan tafel gaan om een adequate oplossing te zoeken voor het proces van bewaking bij zelfquarantaine.

Aan eenieder wordt nogmaals het verzoek gedaan dat de periode van 10 dagen quarantaine verplicht is voor eenieder die terugkomt uit hoog-risicogebieden z.a. Nederland, Verenigde Staten en Brazilië.

Meer nieuws