Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Gecoördineerde controle op valutahandel

De overheid is bezig met het toepassen van een gecoördineerde controle op de valutahandel. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van Financiën, het ministerie van Justitie en Politie, en de Centrale Bank (als monetaire autoriteit en toezichthouders van de bancaire sector en geldtransactiekantoren). Dit zei minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie op dinsdag 17 november in De Nationale Assemblee.
De bewindsvrouw heeft enkele maatregelen aangekondigd die ertoe moeten leiden dat de burgers hun klachten kunnen deponeren. Deze zijn:

1. EZ zal de klachten met betrekking tot wisselkoersen en illegaal wisselen die binnenkomen via haar Klachtenunit (tel: 425-338) , doorsturen naar respectievelijk de CBvS en naar het Openbaar Ministerie voor afhandeling. Het betreft hier klachten met betrekking tot financiële instellingen
2. Met betrekking tot illegale handel in vreemde valuta is besloten dat bij het optreden c.q. handhaving, naast de Wet Geldtransactiekantoren 2012 andere wetgeving zal worden geraadpleegd zoals Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), Wet Financiering Terroristische Activiteiten, Belastingwetgeving;
3. De CBvS en EZ zullen ernaar toe werken dat de uitwisseling van informatie gestructureerd plaatsvindt en dat klachten die EZ regarderen, en die via de CBvS Meldlijn binnenkomen, worden opgestuurd. Indien consumenten klachten hebben m.b.t. wisselkoersen worden zij begeleid bij het indienen van de klachten via de CBvS kliklijn.

‘’Voorzitter, dit is een beknopte weergave van de afspraken in de samenwerking tussen EZ, MinFin, JusPol en CBvS, maar ik mag u garanderen dat er een diepgaande samenwerking is om alle illegaliteit in de valutahandel uit te bannen. Er zal hard opgetreden worden tegen valutahandelaren die in strijd handelen met de wetgeving en instructies van de Centrale Bank. De keiharde waarheid is dat die illegale valutahandelaren riskeren dat hun geld in beslag genomen wordt en dat zij in de gevangenis belanden’’, aldus minister Walden.

Meer nieuws