Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Defensie

Engagement and Cooperation Framework moet veiligheidssamenwerking Nationaal Leger en Southcom voor komende vijf jaren versterken

U.S. Southern Command (Southcom) generaal majoor Julie Nethercot bracht op 9 mei een bezoek aan Suriname om de veiligheidssamenwerking tussen de Verenigde Staten van Amerika en Suriname te versterken en te vernieuwen. Onderdeel van haar bezoek was onder meer de ondertekening van het Engagement and Cooperation Framework tussen Southcom en het Surinaams Nationaal Leger (NL). Het Engagement and Cooperation Framework is een strategisch document voor het identificeren van de aandachtsgebieden en inspanningen voor verbeterde bilaterale samenwerking op het gebied van nationale defensie en veiligheid voor beide landen voor de komende vijf jaar.

Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie markeert de ondertekening van dit document een nieuw hoofdstuk in de sterke defensierelatie tussen de twee landen. “Dit raamwerk formaliseert onze  samenwerking en schetst de belangrijkste aandachtsgebieden om de ernstige uitdagingen waar we samen voor staan aan te pakken.  Deze uitdagingen zijn veelzijdig en vereisen een geïntegreerd antwoord. Het identificeert  vijf kritieke gebieden waar we hand in hand kunnen werken. Institutionele ontwikkeling,  waardoor de structuur en het trainingsvermogen van onze strijdkrachten zullen worden versterkt, waardoor een professioneler en capabeler leger wordt verzekerd dat klaar is om bedreigingen het hoofd te bieden”, zei de minister.

Verder noemde zij strategische communicatie en de samenwerking bij de bestrijding van transnationale georganiseerde misdaad, drugshandel en andere criminele activiteiten. “Het vergroten van de militaire mobiliteit in de lucht, op het land en ter zee, waardoor we sneller en effectiever op de crisis kunnen reageren. Door samen te werken kunnen we ons vermogen om troepen en middelen waar nodig in te zetten, vergroten. Integratie tussen instanties is erg belangrijk omdat veiligheidsbedreigingen geen grenzen respecteren”, aldus de minister, die ook een kort overzicht gaf van de vele succesvolle projecten en operaties die de Suriname-VS-samenwerking in de afgelopen periode heeft opgeleverd.

Volgens VS-ambassadeur Robert Faucher hebben Suriname en de VS een lange en diepgaande gedeelde toewijding  aan democratie, veiligheid en welvaart. En met de ondertekening van dit raamwerk kijkt hij uit naar de toekomst. De diplomaat verwees onder andere ook naar de ondertekening van the Cooperative Situational Information Integration System agreement, welke ook als belangrijke mijlpaal vorig jaar is ondertekend.  “En dit jaar kijken we uit naar de voltooiing van de Aerial Intercept Assistance Agreement die het delen van informatie zal verbeteren en onze gedeelde veiligheidsuitdagingen zal aanpakken, niet alleen in Suriname, maar in de hele regio”, aldus de ambassadeur.