Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Eerste officiële overhandiging kussens aan AZP

De president van Inner Wheel Paramaribo (IWP), Es Ataoellah, heeft de overhandiging van kussens gedaan aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), bestemd voor borstkanker patiënten. De kussens in de vorm van een hart zijn gedoneerd in het kader van de Borstkanker Awareness maand, namelijk de maand oktober.

De donatie van deze hartkussens maakt deel uit van het Hartkussen Project. Dit project, ook wel het boezemkussen project genoemd, wordt uitgevoerd door één van de commissies binnen IWP met de naam VVV-commissie. De betekenis van VVV is Vrouwen Voor Vrouwen. Met de donatie van SRD 15.000 door Qualogy Caribbean gaat VVV ongeveer 400 kussens kunnen maken, die over een tijdsduur van een jaar zullen worden gedistribueerd aan AZP.

“De hartkussens worden door de leden van IWP zelf gefabriceerd. Er wordt enorm veel liefde en aandacht in gestopt en we zijn heel erg dankbaar dat wij als Club, deze groep vrouwen met borstkanker een hart onder de riem kunnen steken”, zegt Romila Ramdin, lid van de VVV-commissie van Inner Wheel Paramaribo. Ramdin is een van de borstkanker survivors, die een van deze hartkussens heeft ontvangen. “Dit kussen heeft mij enorm geholpen na mijn operatie. Niet alleen tegen mijn oedeem, maar het kussen was ook mijn troost.” Zij sprak namens IWP tijdens de donatie.

Merve Smit – Koç, oncologieverpleegkundige in AZP, heeft uitleg gegeven van de functie van deze kussens. De kussens zijn ontworpen om onder de oksel te plaatsen ter ondersteuning bij pijn aan de chirurgische wond en helpt spanning te reduceren als zwelling onder de arm optreedt. Meestal biedt het kussen ook een emotioneel support en toont empathie aan de slachtoffers van borstkanker.

De eerste partij hartkussens is in ontvangst genomen op 30 oktober 2020 door de hoofdzuster van de afdeling Oncologie, Marlene Anantoewe.

Meer nieuws