We weten allemaal hoe belangrijk het is om je lichaam goed te verzorgen. Gezond eten, voldoende sporten en genoeg rust zijn daar onderdelen van. Maar, wat mensen vaak vergeten is dat je mentale of geestelijke gezondheid ook erg belangrijk is voor een gezond en gelukkig leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 10 oktober uitgeroepen tot de Wereld Geestelijke Gezondheidsdag. Elk jaar wordt er op deze dag extra stilgestaan bij de bewustwording rondom mentale gezondheidsproblemen.
Dit jaar benadrukt de WHO de dringende noodzaak om de investeringen in de chronisch ondergefinancieerde geestelijke gezondheidssector te verhogen. De COVID-19 pandemie heeft in 93% van de landen over de hele wereld kritische geestelijke gezondheidsdiensten verstoord of tot stilstand gebracht, terwijl de vraag naar geestelijke gezondheid toeneemt, volgens een nieuw WHO-onderzoek. Het onderzoek werd verricht onder 130 landen en vertoont de verwoestende invloed van COVID-19 op de toegang tot geestelijke gezondheidsdiensten en benadrukt de dringende behoefte aan meer financiering. De WHO heeft al eerder gewezen op de chronische onderfinanciering van de geestelijke gezondheid: voor de pandemie gaven landen al minder dan 2% van hun nationale gezondheidsbudget uit aan geestelijke gezondheid. De pandemie doet de vraag naar geestelijke gezondheidszorg verder toenemen. Het (sociale) isolement, de onzekerheid, het inkomensverlies en de heersende angst kunnen het risico vergroten tot geestelijke gezondheidsproblemen of reeds bestaande problemen verergeren. Verhoogd alcohol- en drugsgebruik, slapeloosheid en angst zijn daarbij veel voorkomende klachten. Daarnaast zou COVID-19 zelf kunnen leiden tot (het verergeren van de) psychische klachten.
In Suriname zullen wij op deze dag moeten stilstaan bij deze constateringen en aanbevelingen en benadrukken wij de dringende noodzaak tot de gezamenlijke inzet voor de geestelijke gezondheidszorg, tijdens en ná de pandemie. Gericht op het grotere beleid blijven het verder optimaliseren van de dienstverlening, het vergroten van het bewustzijn en het verminderen van het stigma omtrent de geestelijke gezondheid belangrijke aandachtspunten. Op individueel niveau kunnen wij ook onze eigen bijdrage leveren door goed te letten op ons eigen mentaal welbevinden en op die van onze naasten.
Als onderdeel van haar campagne ‘Move for mental health: let’s invest’, (‘Beweeg voor geestelijke gezondheid: laten we investeren’) nodigt de WHO de wereldwijde gemeenschap uit om deel te nemen aan The Big Event for Mental Health, een online belangenbehartiging evenement dat zal oproepen tot meer investeringen in geestelijke gezondheid op alle niveaus, van individuen tot bedrijven tot landen tot het maatschappelijk middenveld, zodat de wereld kan beginnen met het dichten van de tekorten die worden benadrukt. Het Big Event is gratis en open voor het publiek en zal op 10 oktober worden uitgezonden op de kanalen en website van de WHO, YouTube, Facebook, Twitter, TikTok en LinkedIn.
Psychiatrisch Centrum Suriname