De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft op 1 november 2024 haar 56ste Dies Natalis gevierd met een plechtige bijeenkomst in de Centrumkerk. Het thema voor het academisch jaar 2024-2025 is gecentreerd rond het verkrijgen van duurzame ontwikkeling binnen de samenleving.
In zijn virtuele boodschap opende Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het nieuwe academisch jaar. Hij benadrukte het cruciale belang van digitalisering en afstandsonderwijs als een manier om duurzaamheid te bevorderen in de samenleving en het onderwijs. De minister stelde dat “Greening the curriculum and greening the campus” als leidraad voor de AdeKUS moet dienen.
Hoger onderwijs speelt volgens de minister een sleutelrol in de transitie naar een duurzame samenleving. Online- en afstandsonderwijs, die een veel lagere milieu-impact hebben dan traditioneel onderwijs, kunnen bijdragen aan het behalen van onderwijskundige doelen. Afgestudeerden moeten zodanig bekwaam zijn om deze complexe vragen op te lossen en om een balans te vinden tussen economische, sociale en ecologische factoren om duurzame ontwikkeling in Suriname te realiseren.
Shanti Venetiaan, bestuursvoorzitter van de AdeKUS, gaf in haar toespraak aan dat de universiteit zich al richt op digitalisering en duurzaamheid. Het afgelopen jaar zijn verschillende vooruitgangen geboekt, zoals de mogelijkheid voor digitale inschrijvingen en de aanschaf van anti-plagiaatsoftware. Venetiaan lichtte ook toe dat de concept-universiteitswet is ingediend en dat er gewerkt wordt aan de accreditatie van verschillende opleidingen. Voor het komende jaar staan er belangrijke plannen op de agenda, waaronder een facelift voor de campus, de her activatie van het Research & Development Fund en het updaten van procesbeschrijvingen.
De Diesrede werd uitgesproken door Wilco Zijlmans, docent aan de Faculteit der Medische Wetenschappen, met als titel: “Hoe kiezen wij voor een gezond en welvarend Suriname? Uitdagingen en kansen ter verbetering, ons aller zorg.” In zijn rede ging Zijlmans in op de uitdagingen die Suriname staan te wachten op het gebied van gezondheid en onderwijs, en koppelde deze aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), met specifieke focus op doel 3 (gezondheid en welzijn) en doel 4 (kwaliteitsonderwijs). Zijlmans benadrukte het belang van het verbeteren van gezondheidszorg en onderwijs om de toekomst van Suriname te waarborgen en het welzijn van alle burgers te bevorderen.
Een hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de zeven best geslaagden van het academisch jaar. De studenten die deze eer te beurt viel, waren:
Manuella Derby – Faculteit der Juridische Wetenschappen
Yigal Bergen – Faculteit der Medische Wetenschappen
Chadisha Jabbar – Faculteit der Maatschappijwetenschappen
Arantxa Lieveld – Faculteit der Technologische Wetenschappen
Rosita Leeflang – Faculteit der Humaniora
Shofar Sno – Faculteit der Wiskundige en Natuurkundige Wetenschappen
Angela Lachan – Institute for Graduate Studies and Research (IGSR)
Van deze zeven toppresteerders slaagden Yigal Bergen, Arantxa Lieveld, en Shofar Sno cum laude, wat hun uitzonderlijke academische prestaties onderstreept.