Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

Cursisten organiseren pittige paneldiscussie ter afsluiting Basic Diplomatic Course

Op vrijdag 24 mei 2024 werd de Basic Diplomatic Course van het Suriname Diplomaten Instituut, een werkarm van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) officieel afgesloten met een paneldiscussie. Deze paneldiscussie werd, als finale opdracht aan de 35 cursisten, geheel door henzelf georganiseerd. De cursus duurde acht weken en werd op 02 april 2024 geopend door minister Albert Ramdin die het belang van zelfdiscipline benadrukte alsook het voortdurend leren, strategisch en analytisch denken, volharding en doorzettingsvermogen als zijnde essentiële vaardigheden voor diplomaten.

Het thema van de paneldiscussie was “Economic Prospects – Navigating Economic Uncertainty: Strategies for Sustainable Growth”. Het panel bestond uit vier leden, te weten Annand Jagesar, directeur van Staatsolie NV; Karishma Mathoera, directeur Economische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling; Winston Ramautarsing, oud-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname; en Rakesh Adhin, Deputy Governor van de Centrale Bank van Suriname.

Op basis van de presentaties van de panelleden werden vragen gesteld en ontstonden er pittige discussies die op zeer kundige wijze werden gemodereerd door Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten. Tijdens de discussie werd benadrukt dat het versterken van zwakke instituten in Suriname heel erg belangrijk is, en dat politieke benoemingen vermeden moeten worden ten gunste van benoemingen op basis van profiel en competentie. Annand Jagesar benadrukte dat een sterkere economie afhankelijk is van het geloof in en het opbouwen van sterke systemen.

Ambassadeur Miriam Mac Intosh, directeur Buitenlandse Zaken, blikte met voldoening terug op de cursus. “Capaciteitsversterking is altijd belangrijk. Als diplomaat word je niet zomaar in het diepe gegooid. Je krijgt de juiste tools en voldoende bagage aangereikt om Suriname waardig te kunnen vertegenwoordigen,” merkte zij op. De directeur kondigde ook aan dat er met internationale partners zal worden samengewerkt voor vervolgtrainingen en dat het diplomateninstituut zelf evaluaties zal uitvoeren om toekomstige trainingen te verbeteren. Hierbij zullen uitdagingen, zoals het werven van docenten, worden aangepakt. De cursisten gaven aan veel geleerd te hebben tijdens de discussieavond en zien deze ervaring als waardevolle stof tot nadenken voor hun toekomstige rol als diplomaten.