Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Commissie Veiligheid Gezondheid en Welzijn op de Werkplek geïnstalleerd

Minister Steven Mac Andrew van AWJ heeft op maandag 7 augustus 2023 de Commissie Veiligheid Gezondheid en Welzijn op de Werkplek geïnstalleerd voor de duur van 2 jaren. De vorige week had de bewindsman de installatie nog aangekondigd in de Nationale Assemblee. Het doel van de installatie van de Commissie is om te geraken tot aanscherping van het beleid op deze gebieden, maar ook om invulling te geven aan de veiligheidsconventies, namelijk het Verdrag inzake Veiligheid en Gezondheid op het Werk, 1981 (No. 155) en het Verdrag inzake Bevordering van Veiligheid en Gezondheid op het Werk, 2006 (No. 187), welke door de International Labour Conference (ILC) in 2022 zijn verheven tot fundamentele conventies. Als lidland van de International Labour Organisation (ILO) dient Suriname alle fundamentele conventies te implementeren, ook al zijn ze niet geratificeerd. Suriname moet dus ook het fundamentele recht op een veilige en gezonde werkomgeving respecteren en bevorderen, ongeacht of het de relevante conventies heeft geratificeerd.

Mac Andrew gaf bij de installatie aan, dat hij bewust deskundigen met verschillende achtergronden heeft opgenomen in de commissie met de bedoeling dat zij elkaar aanvullen om snel progressie te maken op het vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek. Hij vroeg de commissie speciale aandacht voor de mentale gezondheid van werknemers om veel voorkomende klachten zoals stress, depressie en spanningen op de werkvloer weg te werken. De focus moet volgens hem niet slechts gericht zijn op de private sector, maar ook op de publieke sector. De bewindsman is zich ervan bewust dat het werk van de commissie een zware wissel zal trekken op de leden van de commissie, omdat het gaat om een multidisciplinair gebied met een breed scala aan issues die te maken hebben met arbeid. Hij is ervan overtuigd dat zij het zullen aankunnen gezien hun deskundigheid en gedrevenheid.

Suriname heeft volgens de bewindsman de twee fundamentele conventies nog niet geratificeerd, maar ons land is, vanwege de verheffing van deze conventies, gehouden als lidland  van de ILO om deze twee ILO-instrumenten te respecteren en te bevorderen. De voorzitter van de commissie is de heer Jan van Charante. In de commissie zitten verder: John Courtar (AWJ), Sandhija Ramsamoedj (AWJ), Imro Wehl (RAVAKSUR), Saskia Bleau-Bhagwandien namens (ministerie van Volksgezondheid), Raj Jadnanansingh (externe deskundige), en Junior Bharratt (Secretaris/AWJ)

Paramaribo, 08 augustus 2023

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

De commissie Veiligheid Gezondheid en Welzijn op het werk: Junior Bharratt (Secretaris/AWJ), Raj Jadnanansingh (externe deskundige), minister Steven Mac Andrew, Jan van Charante (voorzitter), Sandhija Ramsamoedj (AWJ), Imro Wehl (RAVAKSUR).