Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), heeft cassave-raspermachines overhandigd aan meer dan 40 kleine cassaveverwerkers in gebieden van het binnenland die allen begunstigden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) zijn.
Met deze activiteit heeft het SAMAP-project al meer dan 6000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd, met een totale investering van meer dan USD 1,2 miljoen ter ondersteuning van 156 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land. Deze investeringen zijn gericht op het versterken van de productiecapaciteit van Suriname voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-houtige bosproducten (NTFP’s).
De Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, Erick Zeballos, benadrukte de rol die vrouwen uit de binnenlandse gemeenschappen spelen bij het versterken van niet alleen de cassavesector, maar ook de gehele landbouwsector in Suriname. “Ik ben blij om vandaag zoveel vrouwen te zien die actief zijn in zowel de productie als de verwerking van cassave tot diverse eindproducten, zoals kwak en cassavebrood”, zegt Zeballos. Hij stelt dat de landbouwers met deze apparatuur en andere investeringen die ze al hebben ontvangen, nu volledig equiped zijn om hun small grant project uit te voeren alsook hun doelen te bereiken om de productiviteit, kwaliteit en markttoegang te vergroten.
Samanda Deel uit het Tapanahony, Sipaliwini gebied en Agnes Prika uit Marowijne, die hun cassave-raspermachines hebben ontvangen, uitten hun dankbaarheid aan FAO/SAMAP. “Met deze machines hoeven we onze cassave niet langer met de hand te raspen, wat zeer arbeidsintensief en inefficiënt is. De hoeveelheid cassave die we binnen een maand verwerkten tot brood, kwak en andere cassaveproducten, kunnen we nu in één dag produceren, dankzij niet alleen deze cassave-raspermachine, maar ook de andere machines die we van SAMAP hebben ontvangen. Dit stelt ons in staat om de kwaliteit te verbeteren en te voldoen aan de marktvraag naar cassave, niet alleen lokaal maar ook op de exportmarkt”, zei een blije Agnes Prika.