De Braziliaanse regering is er gereed voor om samen te werken met de regering van Suriname. Deze boodschap heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo namens president Jair Bolsonaro van het zuiderbuurland overgebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Araújo vertegenwoordigde president Bolsonaro bij de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van Suriname. Hij gaf aan dat de regering van zijn land er reeds twee jaar aanzit. Dit voelt echter nog steeds als nieuw aan, aangezien het kabinet nog vol energie is om het land te transformeren. Hij ziet dit ook terug bij de pas aangetreden Surinaamse regering en meent dat het dan ook het moment is om samen te werken.
In dit kader heeft Bolsonaro alvast met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) van gedachten gewisseld om voorbereidingen te treffen voor het bezoek van president Bolsonaro volgend jaar aan Suriname. Het Braziliaanse staatshoofd komt dan om de hernieuwde relatie tussen de twee landen te consolideren. Namens president Bolsonaro bracht hij alvast de felicitaties voor niet alleen 45 jaar Staatkundige Onafhankelijk, maar ook de hernieuwde relatie over. Araújo zegt dat de vriendschap verder gaat dan nabuurschap alleen. “We willen een hechtere relatie met meer diepgang.”
Het gaat om samenwerking op het gebied van ondernemerschap c.q. investeringen hierin, transport en infrastructuur, olie en gas. Bolsonaro noemt ook het gezamenlijk tegengaan van georganiseerde misdaad, drugshandel en het bouwen aan veiligere regio. Hij geeft verder aan dat beide landen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben wat betreft het milieu, aangezien ze beide ook deel uitmaken van de Amazone alsook internationale milieuorganisaties. Aangezien zowel Suriname als Brazilië ook lid is van onder meer de Wereldbank, zouden zij ook samen kunnen werken aan nieuwe mogelijkheden om hun ontwikkeling te financieren.
Minister Araújo plaatst de hernieuwde relatie zowel tegen de bilaterale als regionale achtergrond. Zijn land is namelijk voorstander van een verbeterde relatie met Suriname én Guyana en Frans-Guyana. Wij moeten ons volgens hem realiseren dat de regio zich alleen kan ontwikkelen wanneer deze landen – en vooral de noordelijke staten van Brazilië – gezamenlijk tot ontwikkeling komen. Hij zal bij terugkeer in Brazilië meteen met de betreffende ministers in overleg treden voor een sterk bilateraal en regionaal programma met Suriname.
Minister Ramdin geeft aan dat een van de agendapunten tussen de twee staatshoofden zal zijn de energievoorziening in de regio. Hij noemt net als Bolsonaro in deze Suriname, Guyana, Frans-Guyana en de noordelijke staten van het zuiderbuurland. Volgens Ramdin is er veel werk te verzetten. Hij plaatst de hernieuwde relatie met Brazilië in een lijn met de hernieuwde band met Nederland op zowel technisch en politiek vlak en het gebied van ondernemerschap. Minister Ramdin en zijn Braziliaanse collega hebben dinsdag alvast twee overeenkomsten getekend voor wat betreft: 1. Gezamenlijk bestrijden van malaria en de Ziekte van Chagas en 2. Assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.