Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Bewustwording over Carbon Credit – Suriname op weg naar duurzame ontwikkeling

Op 17 en 18 juli 2023 werd door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) in samenwerking met The Coalition for Rainforest Nations (CFRN) een inspirerende Carbon Credit Training en Awareness Workshop georganiseerd.

Als lid van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) en het Parijs akkoord, spelen de bossen van Suriname een cruciale rol in onze strijd tegen klimaatverandering. Ons land behoort tot de groep High Forest Low Deforestation (HFLD) landen in de wereld, die met behulp van hun bossen aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit de atmosfeer halen.

Met een indrukwekkende bosbedekking van meer dan 15 miljoen hectare en een rijke biodiversiteit, heeft ons Surinaams bos de potentie om voor elke ton vastgelegde broeikasgassen koolstofkredieten te genereren die verhandeld kunnen worden. Dit biedt ons een unieke kans om ons bos te beschermen en tegelijkertijd geld te verdienen.

Echter, onze Carbon negatieve status, die te danken is aan de kracht van onze bossen, staat onder druk door de groeiende vraag naar natuurlijke hulpbronnen zoals goud, hout en de opkomende ontwikkelingen in de oliesector in het zeegebied. Om onze carbon negatieve status te behouden, moeten we duurzame ontwikkelingsmodellen toepassen. Opgebouwde carbon kredieten kunnen worden ingezet om de uitstoot van broeikasgassen te neutraliseren die mogelijk vrijkomen bij deze activiteiten. Kortom, we kunnen onze koolstofkredieten omzetten in geld of gebruiken om elders hoge uitstoot te compenseren.

Suriname heeft al een stevige basis gelegd voor het verhandelen van koolstofkredieten. We hebben een REDD+ strategie, twee (2) Forest Reference (Emission) Levels (FREL/FRLs), een Safeguard Information System (SIS), een Biennial Transparency Report (BUR-1) en twee (2) REDD+ Technical Annexen ingediend bij UNFCCC. Momenteel ondergaan deze documenten een review proces met UNFCCC, terwijl het SIS-document binnenkort wordt bijgewerkt met actuele informatie.

Deze tweedaagse workshop had als doel om ons begrip te vergroten en duidelijkheid te verschaffen over UNFCCC en het Parijs akkoord, evenals de vereisten en mogelijkheden voor Suriname met betrekking tot onze opgebouwde carbon kredieten en het aantrekken van klimaatfinanciering. Met deze kennis en inzichten kunnen we ons beter voorbereiden om over te gaan tot het verhandelen van koolstofkredieten.

Laten we samen bouwen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst voor ons prachtige Suriname!